2017-11-14

Kaminas

Taigi, nusprendžiau parašyti apie savo kaminą. Neskubėjau to daryti, norėjau pasižiūrėti metus kas gavosi, nes tai mano pirmas surinktas kaminas. Taigi, išvados.

1. Kaminas vokiškas Schiedel Rondo.
Sumontuotas kaminas vokiškas Schiedel Rondo. Su dviem kanalais - 200 mm židiniui, 180 mm kieto kuro katilui. Diametrai pasirinkti konsultuojantis su parduotuvės išmanančiu žmogumi. Puikus gaminys. Rekomenduoju.

http://www.schiedel.lt/produkcija/rondo-plus

2. Kaip pirkau gana pigiai.
Restos parodoje gavau 30 proc. nuolaidą, o už tai, kad priėjau prie demonstracinio modelio dar 15 proc.

3. Montavimas. 
Mūrydamas sienas įgijau mūrininko kvalifikaciją. Tai kamino sumontavimas pasirodė esąs juokų darbas. Darbą palengvino detalios instrukcijos pridedamos prie kamino ir viską žinanti Youtube su kokiais 4-5 video. Vienintelis netikėtumas - didelis svoris keramzitinio blokelio - beveik 40 kg. Jį reikėjo pastatyti į vietą milimetro tikslumu ant ištiesų rankų. Tai dirbant vienam buvo iššūkis, bet įveikiamas.

4. Ar galima šį kaminą pririšti prie sienų?
Yra statybų teorijoje mintis, kad kaminas turi būti atskiras statinys, nepririštas prie pagrindinių konstrukcijų, nes kūrenant juda aukštyn žemyn.
Mano kaminas pririštas prie vidinių sienų. Aptinkuotas, todėl matosi sandūros tarp sienos ir kamino pokyčiai - jokio judėjimo nėra. Visą dieną kūrenant krosnelę virš perdangos pridėjus ranką prie kamino vos juntama šiluma. Greičiausiai juda vidinis keramikinis įdėklas. Dėl to, kad pririšau kaminą prie sienų, niekaip netvirtinau kamino praėjime pro gegnes. Dėl to nesigailiu.

5. Difuzinės plėvelės prijungimas prie kamino. 
Pagal lietuviškus statybos reikalavimus reiktų nedegamos plėvelės. Iškuitęs internetą tokios pirkti niekur nemačiau. Tai, sujungiau su Tyvek Pro. Man tai nesukelia problemų, nes, kaip minėjau, kamino konstrukcija tokia, kad išorė beveik nekaista. Neseniai mačiau, kad vis tik būna pirkti nedegamų plėvelių židiniais ir kaminų detalėmis prekiaujančiuose kioskuose. Jeigu ruošiesi namą pridavinėti (aš nesiruošiu), tai geriau nusipirk nedegamos plėvelės gabalą, jeigu nenori turėti problemų su gaisrininkais.

6. Armuoti kaminą ar ne?
Aš armavau Schiedel Rondo nuo pat apačios. Armavau ne su vokiečių siūlomais brangiais gaminiais, bet su paprasta armatūra apie 10-12 mm, užpilant cementiniu skystu skiediniu. Dėl to nesigailiu, viską daryčiau taip pat. Armavau taip, kad armatūrą 2 metrų ne iš karto sukišant į 4 skyles, bet kad jos persidengtų, t. y. 4 armatūros nepasibaigtų viename lygyje.

7. Ar daryti kamino kondensato nuvedimą į kanalizaciją? 
Manau tai būtina. Pats atsivedžiau atšaką kanalizacijos iki kamino, bet dar nepajungiau. Kondensatas ir lietaus vanduo nuteka į kibirą, po lietingo mėnesio pastebėjau, kad prisirinko beveik 5 litrai. Nors kamino angos iš viršaus uždengtos, regis (neprimenu), firminiais Monier skardiniais stogeliais. Schiedel konsultantas parodoje sakė, kad kamino konstrukcijoje kondensato indas yra 3 ar 5 litrų talpos ir turėtų išgaruoti lietaus vanduo ir kondensatas natūraliai, todėl nuvedimas į kanalizaciją nebūtinas. Manau, tai klaidinga nuomonė lietingoje Lietuvoje.

8. Laikinas krosnelės pajungimas.
Židinį darysiu nežinau kada. Tai, laikinai pajungiau paprastą skardinę krosnelę pirktą Ermitaže su mažu stikliuku, regis bulgarų ar pan. gamybos (ne kinų). Pajungimas buvo paprastas darbas. Detales pirkau iš UAB Degis Savanorių prospekte, Vilnius. Kontora patiko, rekomenduoju. Pardavėjai patys turintys patirtį tame reikale. Mielai konsultavo, vienas buvo gal koks nelabai patyręs, o kitas atkalęs ranką tame reikale, atsakė į visus klausimus. Ši idėja - prieš statant židinį laikinai pajungti krosnelę labai pasiteisino. Visų pirma, paaiškėjo, kad skylės, kurios diametras 200 mm, mano atveju, trauka yra nereali. Toks jausmas, kad ištrauks visą karštį, ugnį, malkas, ir pačią krosnelę per kaminą. Taigi, paaiškėjo, kad būtinai reiks numatyti traukos reguliatorių statant/projektuojant židinį. Pajungimo metalines detales pirkau per keletą kartų. Pasirodė, kad aukščiausia kokybė yra austrų Bertrams, nors kaina nuo lenkų ir kinų nelabai skiriasi.

9.  Po metų lipam ant stogo. 
Turėjau idėją iš parankinių medžiagų pasidaryti video zondą ir pasižiūrėti kaip atrodo kaminas po metų, po kokių 30 kūrenimų. Zondo pasidaryti nepavyko per 15 min, tai video nėra. Yra foto žr. žemiau. Paaiškėjo, kad nuėjo velniop atsparus karščiui glaistas (foto 1), taigi vėl iš naujo užtepiau naują. Kamino skylėje, kuri ekploatuota, nieko tokio blogo nepastebėjau, taip pat nemačiau, kad būtų reikalas valyti suodžius (foto 2). Palyginimui įdedu neeksplotuotos skylės 180 mm, kuri yra rezervinė, bus naudojama kieto kuro katilui, kai išeisiu į pensiją ir negausiu pensijos bankrutavus Sodrai ir reiks pigiai gyventi kūrenant kieto kuro katilą.




10. Gaisrinė sauga.

Užsiimdamas kaminu būtinai paskaityk STR statybos techninius reglamentus susijusius su šildymu ir krosnimis www.lrs.lt. Kūrenant visą dieną krosnelės temperatūra, ko gero, siekia kelis šimtus laipsnių. Laisvai galima padegti trobą.

11. Ateities planai.

Galvoju, kad turint tokią trauką, gal verta susimontuoti kokią šildomą sienelę, kad visas karštis neišlėktų pro kaminą. Neaišku, ar tai įmanoma padaryti su šamotinėmis plokštėmis. Teks pėdinti į Degį pasitarti. Su vandens akumuliacinėmis sistemomis kol kas baisu prasidėti, nes dar per mažai turiu žinių šildymo/santechnikos srityje. Pridedu dviejų būsimo židinio galimų projektų variantus akmeninis tamsesnis ir baltas. Kol kas nežinau kurį darysiu. Nežinau ar verta prasidėti su balta spalva, neaišku kas iš jos liks dažnai kūrenant.





4 komentarai:

  1. Jei statyčiau kaminą - irgi tik Shiedel. Labai jau visur geri atsiliepimai. Bet man užkliuvo toks momentas, kad nesiruošiat pridavinėti namo. Ką tai reiškia? Kad tai nelegali statyba:)?

    AtsakytiPanaikinti
  2. Statyba legali. Įstatymai, regis, nedraudžia gyventi nepriduotame name.

    AtsakytiPanaikinti
  3. iš spaudos:
    "Valstybinės teritorijų planavimo ir statybos inspekcijos prie Aplinkos ministerijos vyriausioji specialistė sako, kad Statybos įstatyme nustatyta, jog pastatytą naują ypatingąjį ar neypatingąjį statinį galima naudoti tik atlikus statybos užbaigimo procedūras, išskyrus vieno ir dviejų butų gyvenamuosius namus, inžinerinius tinklus ir susisiekimo komunikacijas.

    Taigi vieno ar dviejų butų gyvenamąjį namą galima naudoti pagal paskirtį, neturint nustatyta tvarka surašyto ir patvirtinto statybos užbaigimo dokumento – deklaracijos apie statybos užbaigimą".

    AtsakytiPanaikinti
  4. Shiedel kaminas bus geras, jeigu laikytis gamintojo montavimo technologijų. Esu matęs statytojų foto, kur "meistrai" palieka viduje rieves, nenubraukdami glaisto. Svarbus momentas - neužkimšti skiediniu arba termoizoliacine vata ventiliacinių kanalų šalia keramininio įdėklo. Statant ant greičio arba beraščiams, gerą ir brangų daiktą gali sugadinti.

    AtsakytiPanaikinti