2017-06-30

Fasadas

Nuo balandžio/gegužės darau savo namukui fasadą. Įrašas skirtas tam, kas norės savo jėgomis pasidaryti ventiliuojamą fasadą.

Planas.

Taigi, planas - keramikinius LODE blokelius apšiltinti 20 cm (10 cm horizontaliai ir 10 cm vertikaliai) Paroc Ekstra akmens vata 61 cm pločio. Kad vata laikytųsi, padaryti medinį karkasą iš medžio tašelių 5cmx5cm. Sukišus vatą, viską apvynioti difuzine plėvele Tyvek Pro. Po to, ventiliacinis tarpas 3 cm ir medžio dailylenčių apdaila. Darbai daromi pirmą kartą gyvenime, be pagalbininkų.

Pasirengimas darbams, technologijos.

Statau pagal aprašymą bloge "Statau sodybą" http://statausodyba.blogspot.lt/search/label/Fasadas

Kadangi viską darau beveik analogiškai tai nėra reikalo dokumentuoti ir tą patį aprašinėti.

Yra kai kurių esminių skirtumų nuo paminėto blogo: nenaudoju priešvėjinės plokštės, o difuzinę plėvelę Tyvek Pro, kurios kraštus pagal langus ir visas sandūras suklijuoju. "Statau sodybą" langų sprendimas man nelabai tinka dėl to, kad namas ant kalno, fasadas stipriai veikiamas vėjų ir skersinio lietaus, todėl jeigu daryčiau taip kaip "Statau sodybą", ko gero turėčiau šlapią vatą aplink langus.

Naudinga buvo paskaityti, pasižiūrėti ir tinkamų mazgų ir konstrukcinių sprendimų paieškoti:

http://www.paroc.lt/gaminiai-ir-sprendimai/sprendimai/statybine-izoliacija/sienos/masyvios-sienos

https://www.youtube.com/watch?v=k-FtclFBNuY&feature=youtu.be

https://www.youtube.com/watch?v=1auK1fgSXtw

http://www.finehomebuilding.com/pdf/021141060.pdf

https://www.medziogausa.lt/lauko-dailylenciu-montavimo-instrukcija/

http://www.eternit.lt/failai/e-get_pdf/id-440/

ir google su paieška pagal External Cladding Installation

Medinių tašelių pasirinkimas.

Darau iš 5 cm x 5 cm, kurie išdžiūvę atrodo kaip 4,5 cm x 4,5 cm.
Jeigu bijai šalčio tiltų gali daryti 5x4. Mažesnių matmenų nedėčiau.
Tašeliai paprasti, ne kalibruoti, bet sausi, drėgnumas mažiau 20 proc.

Pirkti - UAB Medienos prekybos namai, Titnago 19 Vilsotos teritorijoje. Pliusai - turėjo lauke pagulėjusių keletą menesių, apdžiūvusių, suteikė teisingą informaciją dėl drėgnumo. Minusas - tašeliai be tikslių matmenų svyruojantys nuo 4 iki 6 cm. Bet to tikėjausi, nes pirkti kalibruotą medieną dideliais kiekiais man per brangu. Vėliau tašelius iki reikiamų matmenų reikiamoje vietoje išsilyginau su mėlynu Bosh obliumi (po ranka neturiu, taigi markės nerašau, obliavimo gylis iki 2,5 mm maždaug). Apstulbino įrankio kokybė, dėl to mano nuomonė apie mėlynus Bosh ženkliai pagerėjo.

Su kuo pritvirtinti medininį karkasą prie LODE keramikinių blokelių?

Keblus klausimas, ir man atrodė vienas svarbiausių, nes blokeliai nėra baisiai tvirti iš šono ir atsparūs gręžimams. Patikimos inžinierinės informacijos neradau. Tai klausinėjau praeivių ir statybinių medžiagų kioskuose.

Tokius variantus atradau:

1. Vienas praeinantis statybininkas patarė - gręžti skylę 6 mm be kalimo ir naudoti paprastas mūrvines 7,2 mm, tvirtinant iškart tašelį prie blokelio.
2. Tvirtinti metalinius kampuočius prie Lode blokelių ir tada prie jų tašelį.
3. Prisukti tašelį prie Lode blokelių su "medsraigtis + kaištis" 8x120 KPR-PIKE SK
4. Prisukti tašelį prie Lode blokelių su "medsraigtis + kaištis" MB-ST 8x120 torx 30 MUNGO

Pasirinkau 4 variantą. Tai brangesnis variantas nei 1 ir 3, skirtumas nuo 3, kad, regis, kaištis plečiasi ne į dvi, o visas keturias puses, kas man regis visai neblogai skylėtai keramikai.

Pridedu nuotrauką su konkrečiais skaičiais, gal kam prireiks:





Tvirtinimo detalės nupirktos iš http://www.spaxiukas.lt/ Parduotuve nusiskundimų nėra. Pirkčiau vėl.

Su kuo sujungti medinius tašelius tarpusavyje?

Aš jungiu su vokiečių SPAX 5x90. Puikus dalykas, patys prasigręžia. Kadangi norėjau padaryti ypač tvirtai, tai dar panaudojau ir cinkuotas rievėtas vinis ir medinius pagaliukus suklijavau su savo mėgstamais poliuretaniniais klijais KLEIBERIT 501.

Karkasas gavosi nerealus, kabinti galima krūvą dramblių.

Jeigu baisiai striuka su pinigais, manau, gali tvirtinti paprastais kinietiškais medvarščiais arba sukalti cinkuotais vinimis, nieko neklijuojant.

Spax nupirkta iš http://www.spaxiukas.lt/


Karkaso apsauga nuo drėgmės iš mūro pusės.

Hidroizoliacinė juosta, ant viršaus du tašeliai impregnuoti. Impregnuoju pats, mėgstu impregnantus su spalva, nes matosi kur praeita su chemija.



Dailylenčių pasirinkimas.

Apžiūrėjus lietuvišką produkciją lentpjūvėse Pilaitėje ir link Baltarusijos, kainos kokybės santykis nesužavėjo, tai pasirinkau importines, Karelijos eglė, pašiauštos, neobliuotos. Kokybė nereali, lietuvių gamintojai pamatę gali apsiverkti, dailylentės kaip lašiniai, kur pirkau nesakysiu, nes sušoksit, išpirksit ir kainas sukelsit, o man dar reiks porą kartų atsivežti papildomai.

Kiek ilgai svarsčiau, kokio pločio pirkti - 19/20 cm ar 14/15. Pasirinkau 14 cm nes namas nėra didelis, sienos 10 m ir 12 m ilgio, šiuo pasirinkimu esu patenkintas.

Dailylenčių forma kaip ir bloge "Statau sodybą", turiu įtarimą, kad gamino tas pats fabrikas šiaurėje.

Dailylenčių parengimas dažymui ir dažai.

Dailylentes gruntuoju Kolorex Protekt impregnantu. Įspūdingas gaminys. Jeigu naudosi, tai nusipirk gerą dujokaukę, nes pakratysi kojas.

Dažus pasirinkau Villa Akva, šviesią spalvą iš Tikkurila medinių fasadų spalvyno (Senukuose buvo knygelė), panaši kaip bloge "Statau sodybą". Dažai ir gruntas pirkti ir tonuoti Senukuose. Dažai labai patiko. Svarsčiau ir apie Villa Ultima, kurie vaizdą duoda geresnį už  Villa Akva, bet Senukai neturėjo didelių kibirų po 9 litrus, o ir aš dvejojau, nes šie dažai, regis, duoda plėvelę, kurios kiek bijau. Ateityje, kai reiks atnaujinti dažus, vis tik gal pereisiu prie Villa Ultima.

Pirmą kartą dažau ant žemės, po to ant sienos prisukus dailylentę, taip kaip ir liepia protingos knygos.

Kodėl medinės dailylentės? Man patinka medis ir natūrali gamta. Turiu tarp giminių pavyzdį, kad medinis fasadas, nuolat padažomas po 60-70 metų atrodo be pastebimų senėjimo žymių. Tai maniškis su ventiliacinių tarpeliu ir super gruntu, šiauriniu medžiu, ko gero yra šimtmečiams. Man aišku to nereiks, bet statyti kokybiškai yra malonu.

Ventiliacinis tarpelis.

Radau rekomendaciją rimtų žmonių, kad 2 cm mažai, nes vata gali būti pasipūtusi, tai nusprendžiau dėti 3 cm. Tašelius panaudojau kalibruotus džiovintus, bet 3 cm nebuvo, pirkau 3,3 cm. Šiuo sprendimu esu patenkintas nes vata iš tiesių su polinkiu išsipūsti, o vienam pritvirtinti plėvelę su įtempimu misija sunkiai įmanoma.
Tašelius naudojau kaip įmanomai gerus, nes labai norėjau padaryti idealiai išlyginant milimetro tikslumu visomis kryptimis.

Nepamiršk padaryti ventiliacinių angų virš ir po langais, taip pat apsaugas nuo pelių ir vabzdžių kiek apačioje tiek viršuje.

Apšiltinimas.

Kišu vatą tik kai karkasas baigtas ir statau etapais - po vieną sieną, nes darbai dirbant vienam, daugiausiai savaitgaliais, vyksta lėtai.

Su kuo tvirtinti dailylentes.

Mano planas buvo dėti universalius,o ne brangius fasadinius Spax, nes jie užsidažys (tokį variantą pasiūlė varžtų pardavėjas) 4x50, bet per klaidą pradėjau tvirtinti su 5x70, kuo iš esmės esu patenkintas, nes dailylentė prisitvirtina ne tik prie ventiliacinio tašelio, bet ir prie karkaso, viskas gaunasi labai tvirtai.

Lango mazgo ir visų kitų jautrių mazgų sandarinimas

Studijuodamas fasadų mokslą pastebėjau, kad amerikonai daug dėmesio skiria apsaugai nuo drėgmes. Todėl ir aš naudoju PENOSIL Premium Expanding Tape (regis yra ir geresnių sprendimų, bet duotis po visą miestą gaištant pusę dienos kol privažiuosiu iki kokio kiosko gaila laiko) ir brangius fasadinius lauko silikonus su darbinėmis temperatūromis maždaug -40 +80 pagal amerikonų schemas.

Baigiamosios pastabos.

Darbas malonus ir nesunkus, kilo netgi mintis, kad statyti namą yra tas pats kaip groti džiazą, tai kūrybinė veikla, ypač kai neturi konstrukcinio plano ir tau niekur skubėti nereikia.
Tiesa, pučiant vėjui suvaldyti 6 metrų dailylentę pasidaro sunku, nes tampi panašus į Karlsoną, bet gi nebūtina per audras statyti :).
Užtruksiu ko gero ilgai, mažai šansų, kad spėsiu iki žiemos pilnai baigti fasadą.
Blogas linkęs likti šiek tiek anononimišku, tai nuotraukų bus minimaliai.






4 komentarai:

  1. O mes galime sutarti, kad, kai susipirksit visas reikiamas dailylentee - paviešinsit tiekėjus. Na bent asmenine žinute:) Na bent man, kaip pirmam komentatoriui ir panašaus pavadinimo blogo autoriui:) Man be kitų metų jų nereks, tačiau dabar turiu daugiau laiko ir noriu susirinkti visą i formaciją. Būsiu skolingas savo medaus

    AtsakytiPanaikinti
  2. Paviešinsiu ir pridėsiu info manau rugsėjį-spalį.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Sveiki.
      Gal jau galite pasidalinti iš kokio tiekėjo įsigijote dailylentes?

      Panaikinti