2017-04-21

Ar man reikia rekuperatoriaus? Kiek šiltinti sienas?

Pradėjau daryti ventiliuojamą fasadą ant Lode 25 cm blokelių, kilo du klausimai. Gal koks protingas žmogus pakomentuos.

Esama projektinė situacija: projektą darė studentė, per klaidą pasirinkusi architektūrą, o man buvo dzin. Už projektą beveik nieko nemokėjau, bet dabar kiek gailiuosi, gal vertėjo samdyti normalų architektą bent tris plytas patį sumūrijusį. Dėl to žodį "rekuperacija" sužinojau turėdamas statybos leidimą (karma). Pagal projektą - ventiliacija natūrali, sienų šiltinimo storis - 20 cm akmens vata. Planuoju projektinį kieto kuro šildymą keisti į oras - vanduo, bent iki pensijos.

Esama faktinė situacija: kaminas su dviem angom - židiniui ir kieto kuro katilui, plius 4 angos natūraliai ventiliacijai, šalčio tiltas maždaug 120x40 cm.

Klausimai:

1. Jeigu palieku natūralią ventiliaciją, kad ji funkcionuotų, turiu pasidaryti krūvą plyšių languose, pvz. laikyti nuolat atidarytą mikroventiliaciją. Tai kam man 20 cm šiltinimo akmens vatos? Gal užtektų 15 cm?

2. Ar verta daryti rekuperacinę šiltinimo sistemą? Lubų aukštis apie 3 m. techniškai regis įmanoma. Gal užsandarinti natūralios ventiliacijos angas. Tada kur mesti rekuperatoriaus išstumiamą orą? Ir aplamai ar yra nauda iš to rekuperatoriaus, ar atsipirks kada nors papildomos išlaidos sistemai. Šis klausimas kyla dėl to, kad skaitant apie blogerių statančių A klasės namus išlaidas energijai jos, regis, palyginamos su mano išlaidomis šildymui gyvenant blokiniame bute be jokio apšltinimo (nematau reikšmingo taupymo), gyventi nebrangu ir beveik nešalta.

35 komentarai:

  1. Paguosiu - viskas dar sutvarkoma. Aš sėkmingai įsidiegiau sistemą, kai lubų aukštis buvo gerokai mažesnis. Nebuvo numatytos skylės perdangoje - jos irgi išmušamos per valandą.

    Jei nedėsi rekuperatoriaus, vėliau grauši save, kad išleidai šimtą tūkst. EUR (tik pvz, esmė - kad tikrai nemažai) namo statybai, tačiau gyvenimo kokybė nedžiugins. Pas save jeigu išjungiu rekupą pusdieniu, pvz., išvykstame iš namų, tai grįžus labai jaučiasi užsistovėjęs oras.

    Norint normaliai ventiliuoti, prie natūralios ventiliacijos oras turės per kažkur patekti, todėl turėsi kažkaip jį įsileisti. Mikroventiliacija prie didesnio minuso užšąla ir langas gali nebeužsidaryti. Tikrai ne sprendimas. Natūrali ventiliacija turėjo prasmę, kai namai buvo apykiauriai ir per įvairius plyšius oras sugebėdavo patekti. Dabar viskas kaip tik daroma maksimaliai sandariai.

    Išmetamą orą išleisi per skylę sienoje, rekupų montuotojai (tiksliau jų subrangovai - skylių gręžėjai) tokias gręžia kasdien.

    Tavo vietoje šiltinčiau sienas 20 cm ir daugiau ir tikrai montuočiau rekuperatorių.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Dar papildysiu - pagrindinai stačiau ne kiek dėl šilumos taupymo, bet kiek dėl oro kokybės ir triukšmo (gali gyventi uždarais langais).

      Jeigu apie energijos sąnaudas, tai 2017 sausis už dujas 52 EUR; vasaris 60 EUR, kovas 50 EUR (kartu su karštu vandeniu). Namo plotas 145 kv.m, šildoma 126 kv.m. Sienos: silikatas + 20 cm neoporas; stogas 35-42 cm vata (lambda 0,035).

      Panaikinti
    2. Rolandai, gal dar elektrai islaidas gali ptikslint uz kova?
      O atsakant i temos klausima - ar teko kada but renovuotam daugiabutyje ir matyt kiek dregmes ten yra? Rekuperatorius yra must have dalykas, bet nereik sau uzduot klausimo kadaji atspirks, nes tai tiesiog gyvenimo kokybe, juk saves neklusi kada atsipirks sildymo sistema ar kda atsipirks isnaudotas karstas vaduo? :)
      Pas mane rekupas veikia padavimas 70/istraukimas 75 ir tik nakciai sumazinu ir tai noretusi gaivesnio oro. Beje paskutine savaite dregnumas nauose nukrito iki ~ 31%.
      Kaip pas kitus?

      Panaikinti
    3. Autorius pašalino šį komentarą.

      Panaikinti
    4. Už kovą patingėjau "nuimti" skaitliuko rodmenis, bet vidutiniškai žiemą už elektrą būna 30 EUR, vasarą apie 25 EUR. Rekupas veikia 95% viso laiko, dažniausiai 71/79 režimu. Elektros sąnaudos bus kažkiek mažesnės,nes dar ne visur LED apšvietimas sudėtas, rekupą ir šildymą dar reiktų kažkiek optimizuoti, kad dienos metu, kai gyventojų mažiau, kažkiek taupytų

      Panaikinti

    5. Tai isprincipo pas mane taspats. Elektra ziema 25-30eur
      Dujos iki 50eur

      Panaikinti
    6. Autorius pašalino šį komentarą.

      Panaikinti
  2. Išlaidos šildymui/karštui vandeniui pas mane tuomet didesnės maždaug 3 kartus žiemos metu.

    AtsakytiPanaikinti
  3. Svarbiau ne 15 ar 20cm dėsi šiltalo, o kaip sandariai išbaigsi visus mazgus namuose. Kas iš storesnio šiltalo, jei per skylutes išpučia daug šilumos? Tai šiltalo dėčiau kiek leidžia galimybės ir daug daug dėmesio sandarumui.

    Pats planuoju rekuperatorių statyti, nors ir turiu 4 skylių ventiliacinį kaminą. Į pastarąjį sujungtos abi vonios ir gartraukis. Kai veiks rekuperatorius, liks tik gartraukis vasarą (žiemą, tikiuosi, recirkuliaciniu režimu jis veiks ir grąžins išvalytą orą atgal į virtuvę) ir jei rekuperatorius bus išjungtas dėl kokių nors priežasčių, vonių ventiliacija vis tiek bus veikianti.

    Nežiūrėčiau į rekuperatorių kaip į tiesiogiai atsiperkantį daiktą. Tai komforto reikalas.

    AtsakytiPanaikinti
  4. Bent jau aš asmeniškai rekuperatorių traktuoju kaip komforto dalyką. Užtenka užpurkšt makrofleksu skylę tarp plastikinio lango ir apšiltintos sienos, ir jūs jau turit dalinai sandarų namą, kuriame žiemos metu be rekuperatoriaus pelys sudūrimai tarp lango rėmo ir angokraščio, rasos langai, namus vis tiek reikės pastoviai vėdinti, nes jausis nemalonus iškvėpuotas drėgnas oras, gilesniuose namo kampuose jausis drėgmė, gali pelyti baldai pristumti prie sienos (ypač rudens metu).
    Su rekuperatoriumi visa tai išvengiama. Žinoma praktikoje jis niekada neatitiks tokio naudingumo, kokį deklaruoja, tačiau jis tikrai sukuria tinkamą patalpos mikroklimatą
    Ventiliacines skyles užkimšti nėra sunku, o ir jas dar galima panaudoti: rekuperatoriaus išmetimas, gartraukis.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Dėl rekupo naudingumo- pas mane atitinka, virš80% šilumos grąžina visada (skaičiais remiantis rekupo pulto rodoma temperatūra), +- atitinka specifikaciją

      Panaikinti
  5. >Gal užtektų 15 cm?
    Ne, šiltink normaliai

    >Ar verta daryti rekuperacinę šiltinimo sistemą?
    Verta.
    "Mikroventiliacija" - šiluma į lauką išmetama ir šiaip neventiliuoja normaliai. Nepalaikomas drėgmės balansas.
    Normali ventiliacija be rekupo, tai kelis kart per parą atidarinėti visus langus ir ištraukti. Bet patikėk, užknis. Ir su sausra problemos bus.

    Šiaip, jei šildysi malkomis tai gal dzin. Daryk bet kaip, kaimiškai. Gi ir malkas reikės tampyti ir langus atidarinėti ar tiesiog šilumą lauk per skyles leisti.
    Čia jau tamstos pasirinkimas: ar gyventi normaliai ar kaip mūsų seneliai ..

    AtsakytiPanaikinti
  6. mano patirtis tokia, sienos 20 neoporo, lubos 15 paroc, KK katilas, sildymas + vanduo 100 eur sezonui, ventiliacijos nera. statant izoliavau viska max su plevelem lipniom juostom. grindinis sildymas issausina ora, sviezio oro truko, tie vedinimai per langus nusibosta. WC iskaliau sienoj skyle istraukimo ventiliatoriui. kadangi wc ir virtuve skirtinguose namo kamuose, daznai palieku gartrauki ijungta, taip pasiurbia ora is wc ir kosia per visa nama. kaip tinginiui man gerai, bet tie perspausti namai-termosai yra nesamone kol kuras pigus

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Gal skaičiavai, kiek darbo valandų per metus paskiri šildymui? Pradedant KK paieškomis, baigiant pelenų valymu? Neina kalba apie "malkas kapoti sveika", domina brutalus faktas - kiek tų valandų gaunasi.

      Panaikinti
    2. Koks plotas? Kiek kubų/erdmetrių malkų sunaudota? Pats ruošei malkas, iš savo miško? Tie 100 eur nelabai ką reiškia :)

      Panaikinti
    3. čia kiek suprantu 100 eur, tai benzinas pjūklui ir transportui iš savo miško iki kiemo.

      Panaikinti
  7. gazikas atraizu netoli 100m2 sildomo ploto, darbas susitempti i malkine ir pakurenti. sedint prie pc aisku pacios nesulipa i katila, bet gulint ant sofkutes greiciau vezys sues negu nusibaigsiu nuo sunkaus darbo kurenant. skaiciuokit kaip norit, kol sildymo kaina man tokia neitikinsit kad mygtuku spaudymas ir taupymas sviezio oro saskaita apsimoka.. gaila alergisku nupiepusiu vaiku, kuriu katastrofiskai daugeja

    AtsakytiPanaikinti
  8. Apsispręsta - bus 20 cm Paroc ekstra. Taip pat pastudijuosiu rekuperatorių mokslą, gal reiktų pasidaryti.

    AtsakytiPanaikinti
  9. Aš tik už rekuperatorių. Visi jau teisingai paminėjo, kad nereikia skaičiuoti atsipirkimo. Blogiausiu atveju, jei nusimato kasimo darbai, pasidarykite, kaip Arkava iš www.supermama.lt A++ temos - pasitiesė vamzdį po žeme oro paėmimui. Tik tiek, kad jei dėl sveikatos naudoti PP vamzdžius, vėl atsiremiam į ne visai katalikiškas kainas.

    AtsakytiPanaikinti
  10. busiu nepopuliari. man rodos jusu namas gamtoje, tai nesedestite uzsidare su rekuperatoriumi - noresims ileidineti gryno oro. Jeigu kas namie pridega - rekuperatorius negelbeja, butina vedinti. As sodyboje nestaciau rekuperatoriaus, bet turiu bute, tai tikrai nera taip kad oras nebutu uzsistovejes - vis norisi ileisti gryno oro, o ir rekomendacijose parasyta, kad reikia kasdien vedinti, jeigu ka :) del vatos - pritraiu Gediminui, kad sandarume esme, sandarumas svarbiau nei sluoksnio storis. Pas mane 15 cm extra plius 3 cm priesvejine. Dar galiu pasakyti, kuo dziaugiuosi - kad siltinimas yra vata plius vedinamas fasadas, o is vidaus gipsinis tinkas ant hous blokeliu. Tai reiskia, kad sienos kvepuoja. Ir zinokit labai jauciasi. Gal net taip galeciau pasakyti: jeigu namas siltinamas putplasciu, tai gal tuomet butinas rekuperatorius arba mikroventiliacija (nuolatine) - net tokiame variante uzsistovejes oras ziauriai jauciamas (dazniausiaia). Jeigu fasadas kvepuojantis, ir sluoksnis naturalesnis medziagu - tai absoliuciai kitoks pojutis. Tai cia as vel gi, ne is nusistatymu, o is patirties. Jeigu namas gamtoj, nu tai nezinau ar reikia jums tos rekuperacijos...

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Tai mano pagrindinė įdėja ir yra daryti "kvėpuojančias" sienas, todėl numatomas gipsas, molio blokeliai, akmens vata ir medinės dailylentės.
      Beje, darau fasadą pagal Jūsų blogo pavyzdį ir puikų tėčio darbą. Ačiū už detalius įrašus apie fasadą.

      Panaikinti
    2. Būsiu dar nepopuliaresnis, bet kvėpuojančios sienos - statybininkų mitai. Parašysiu apie tai atskirą straipsniuką.
      Aš dabar gyvenu pušyne sename name. Svajoju apie rekupą, nes vėdinti rankiniu būdu jau smarkiai pabodo...
      Kai namo kubatūra didelė, o žmonių mažai, tai oro trūkumo per pusdienį nepasijaučia. Na gal ir kažkiek per plyšius pasikeičia, bet tai negerai. Turi būti sandari 'kapsulė', nors tai skamba negražiai, aišku :)

      Panaikinti
    3. Žinoma, kad sienos nekvėpuoja, bet gipsas, molio blokas ir vata kiek turėtų praleisti/pareguliuoti drėgmę name lyginant su stiklainiu apklijuotu polistirolu.
      Šiaip pritariu komentarams, kad rekuperatorius yra komforto dalykas, bet nebūtinas. Dabar gyvenu neapšiltintame būste bet su naujais langais, tai mikroventiliacija visuose languose atidaryta nuolat (iškyrus šalčiausias žiemos dienas, kai paliekama tik viename lange), ką verdant ir langas, oras atrodo šviežias, šildymas turint darbą nesikandžioja, bet aiškiai brangiau nei moderniame name.

      Panaikinti
    4. Gaivus oras būna tada, kai "prikvėpuotą" orą pakeičia šviežias. Už sienos vata ar polistirolas - nesvarbu, nes tinkuota siena yra sandari - tinkas yra sandari medžiaga. Tas sienų kvėpavimas yra plius minus išsigalvotas terminas ir labiau skirtas drėgmės "kelionėms" aprašyti, o ne šviežio oro.

      Iš esmės, jei atrodo, kad vienuose namuose gaivu, o kituose ne, tai paprastai reiškia, kad vienas namas yra kiauresnis už kitą arba tiesiog dažnai vėdinamas. Taip pat viename name gali būti didesnis patalpų tūris (pvz aukštos lubos) ir dėl to po vėdinimo ilgiau išlieka šviežio oro pojūtis.

      Panaikinti
    5. Skaitau "Statau sodyba" blogą ir man jis visai patinka, bes sorry apie vėdinimą matau nieko nesuprantat, o dar kvėpuojančios sienos..kas čia per daiktas :) apie rekuperatorių, tai pas mane Renovent 400 dirbantis 25% našumu prie lauke 0 C, viduj 20 C, pučia į vidų iš lauko 19 C temp. orą be jokio el. pašildymo, energiją naudoja tik ventiliatoriai ~15W.

      Panaikinti
    6. Pritariu kolegoms dėl "kvėpuojančių" sienų - tai išgalvota nesąmonė. Vien dažai uždaro sudaro esmės niekam nepralaidų sluoknsį.

      Panaikinti
  11. Rekuperatorius gal ir nėra būtinas, bet priverstinė ventiliacija sandariame (šiuolaikiškame) name, jau būtina. O jei priverstinė ventiliacija, be šilumos grąžinimo, tai kam sandarus namas?
    Ir dėl polistirolo nekvėpavimos, tai nekalbam juk apie tą plastmasinį xps, o štai eps dar klausimas kas laidesnis orui ir garams: eps ar sukritusi ir šlapia vata? Reikėtų pasakyti, kad sienoje be šalčio tiltų tų garų pravažiuoja ne tiek ir daug, nes turi dažų ir tinko barjerus, o koncentruojasi jie apie nesandarias vietas ir šalčio tiltus. Medis šiltinimo medžiagoje yra puikus šalčio tiltelis, o nesandariausia vieta yra ventiliacijos angos.
    Beje aplinkoje (ypač miške) labai daug visokių grybų, tai tie grybai labai mėgsta stovintį orą, ir vėsesnes vietas pvz už spintos ant sienos, ten ir drėgmė dažnai jiems pakankama arba spintose ant laukinių sienų. Pasitikrinkite :) Grybo požymis - priplėkęs kvapas arba vizualiai matomi pūkai arba net juoduliai...

    AtsakytiPanaikinti
  12. Na aš pavadinau gal kažkaip nepoifesionaliai "kvėpuojančios sienos" bet profesionale niekad neapsimetinėjau ir tokia nesu. Aš tik dalinuosi savo patirtimi. Labai džiaugiuosi tikrai geru oru namo viduje, ir žinau kas yra labai sandari kapsule apšiltinta polisterolu (tada stipriai rekomenduočiau rekuperatoriu nes tikrai termose gyventi "nekažką"). Aš kol kas nesigailiu kad neinvestavau i rekuperacija - bet pas mane tiesiog sodyba grazioj gamtoj ir nenumanau kam to viso reiketu nes tiesiog poreikio nera, jeigu komentuojanciu bustai yra dulketuose triuksminguose rajonuose - tai zinoma kad visai kita istorija. Bet rekuperacijos nereiketu sudievinti, tikrai teks vedintint ir naturaliu budu - vel gi kalbu is patirties, gyvenu bute senamiesty su rekuperacija, zinau kas tai yra ir nebus taip kad visalaik tupesite taupiai ir uzsidare (bent jau skaitant komentarus atrodo kad lukestis butent toks). Gal as apie vedinima nieko ir nesuprantu, bet atsiliepti atsiliepiu, jeigu viska suprasciau tai ir mano blogo nebutu, nes apie viska is esmes ir nuo nulio aiskinuosi. Rasau kaip suprantu, is cia ir atsiranda "kvepuojancios sienos" - nes man jos kvepuojancios ir taskas. Ir eikit po velniu tie kuriems tai nepatinka :)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Pritariu jūsų nuomonei :) Aš ir neketinu investuoti į "rekupą". Kai namas stovi gamtoje, aplink tik miškas, ąžuolai ir t.t. Nemanau kad kada nors bus bėdų ;) Čia gal labiau aktualiau tiems kas miestuose ar gyvenvietėse statosi namus. Aišku "rekupų" fanai peiks tokią nuomonę, bet tebūnie.

      Panaikinti
  13. Pasiskaitykit ką protingi žmonės kalba apie vėdinimą, gal pakeisite nuomonę, manau kažkada tai nutiks.. :) https://www.facebook.com/groups/sildau/permalink/1854890358113083/

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. pasiskaičiau :) bet noriu priminti, kad statybos yra labai kompleksinis dalykas, labai daug veiksnių. Kiekvieno punkto 10 balų vertinimui neišpildysi arba išpildysi labai brangiai. Aš tiesiog esu tos nuomonės, kad nėra taip, jog rekuperatorius vienareikšmiškai privalomas. Yra sąlygų, kai jo poreikis minimalus. Aš kol kas negaliu 100 proc stovėti už savo nuomonę, nes pas mane neatskirtos nešildomos patalpos vidinėmis durimis, neuždarytas tambūras taip pat. Gal pas mane dėl to ir šviežias oras name :D Bet aš manau kad klimatą name sąlygoja labai daug niuansų, kad ir toks, radiatorinis ar grindinis šildymas sudėtas: ar sausina orą 60 laipsnių radiatoriai, ar jis kyla nuo grindų kurios vos 26 laipsniai. Ar pas jus ventiliuojamas fasadas ir drėgmė iš sienų pasišalina cirkuliuojančio oro pagalba, ar viskas suspausta užkonservuota. Na žodžiu daugybė veiksnių, apie kuriuos sužinai tik pats į viską gilindamasis: kalbi su statybininkais, skaitai, kalbi su patyrusiais ir padariusiais klaidų, su architektais pagaliau. Man tiesiog nepatinka kai idealizuoja vieną ar kitą sprendimą - kad ir tą pačią rekuperaciją. Jeigu ji nekainuotų tiek daug, gal ir nebūtų tiek daug tų diskusijų, bet tikrai nemaži pinigai...

      Panaikinti
    2. Man atrodo, kad kiekvienas bandome pateisinti savo pasirinkimą. Na ir tvarkoj. Aš prieš 8 metus savo bute nepasidariau rekuperatoriaus, nors pirkau antrą parkingą už nesuprantamą kainą vien dėl to, kad - nu gi gyvenu centre, komfortas, jei reiks nuomoti ar parduoti - reikia 2 parkingų. Labai brangiai. O vat rekuperatoriaus net architektai neprojektavo, nes, kam to reikia.

      Dabar aš turiu kitą nuomonę. Pasiskaičiau daug informacijos ir tikrai, jei statai šiltą ir sandarų namą (o juk mes net prie skirtingų biudžetų stengiamės išspausti tiek šilumą, tiek sandarumą), reikia užtikrinti namo plaučius. Aš nenoriu darinėti langų ir išleidinėti šilumos per juos, nes tai brangu ir man visiškai nelogiška. Kitiems gal geriau daryti, kaip aš nedarysiu - ir viskas o.k. Mes čia padiskutuokim, o kiekvienas turim savo galvas ir priimkime sprendimus patys. Statybininkus aš laikyčiau, kaip vienus prasčiausių konsultantų, nes jie pataria, kaip jiems geriau.

      Dabar kas liečia mano butą - jis tikrai nėra sandarus ir į jį patenka to oro, bet ir tai ryte jo labai trūksta, jei nedarai mikroventiliacijų. Be to problema - žiemą aprasojusios langų apačios. Jei tvarkingai kiekvieną rytą nenuvalyčiau visur to kondensato, supelytų viskas, kaip mačiau supelyjo pas mano kaimyno nuomojamame bute. Be to turiu ryte ir vakare padaryti skervėjus, kad išsivėdintų kambariai - daryti tą žiemą nėra itin faina.

      Per vasaros karščius naktį turiu laikyti ant skesvėjo kambarius, reškia turiu priprasti ir prie miesto triukšmo, ypač savaitgaliais.

      Kainos - labai geras rekuperatorių galima pasistatyti už 3000-4000 EUR, vidutinį net nežinau - manau už 1500-2000 galima susiveikti. Kiekviena spręskit, ar tai daug. Man tai priimtina, kaina, nes būsiu ramus klimato kokybe ir kad viską padariau dėl savo sveikatos, nekalbu apie komfortą.

      Panaikinti
  14. Man kazkaip susidaro ispudis kad matyt manes nelabai supranta :) as nebandau pateisinti SAVO pasirinkimo jokiais budais, mano situacija kitokia nei daugumos - tai tik uzmiescio rezidencija ir ekonomins klases. Rekuperatorius su vamzdziais ir darbais tikrai nebus pigiau nei keletas tukst eur...todel man per brangu. Bet as noriu pasakyti kad padaryta daug kitu sprendimu kad oras namo viduje butu geras. Langai beje nerasojo - sia ziema turejom galimybe stebeti. Namas sandarus - apie tai galima spresti jau is to kad per didziausius karscius vasara jame pavyko islaikyti vesuma - pati stebejausi tokia fantastika. Bet as jau nesikartosiu gal - rekuperatorius nera blogiau, tik geriau. Bet ne garantija kad geriau pas kotus su rekuperatorium nei pas mane be rekuperatoriaus ;)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Pas jus labai šaunus visai ne ekonominės klasės namukas, kuriame daug skaitytojų svajotų gyventi nuolat. Jūs daug ką pasidarėte pigiau, nes turit nuostabų auksinių rankų tėtį, pati nemažai vyriškų darbų darėt. Mūsų bute vienas kambarys negyvenamas, jo langai irgi nerasoja - kaip suprantu žiemą irgi negyvenote pastoviai.

      Kainas rekuperatorių kaip tik buvo proga pasitikslinti su porą blogerių ir jos tokios, kokias pasakiau. Ir tai, A+ namų statytojų bendruomenėje laikoma, kad rekuperatorius turėtų kainuoti, kaip skalbimo lašina, nes iš principo tai nesudėtingas įrenginys.

      Bitininkų forume dažnai naujokams, kaip aš primenama, kad nuomonių yra įvairių, bet galiausiai turi vadovautis savo galva.Labai gerai, kad yra skirtingų nuomonių, beliks Dzūko sodybai vadovautis savo galvą ir priimti sau geriausią sprendimą.

      Peace!

      Panaikinti