2017-02-13

Perdanga, stogo medinė konstrukcija, stogas. II dalis.


Perdanga.

Medinė perdanga įrengta virš patalpų, kurių plotis 4,5 ir 5,5 m. Visur konstrukcija vienoda: 250x50 mm lentos, tarpas 600 mm, kas antra lenta sudvigubinta. Sudvigubintos lentos sukaltos šachmatine tvarka kas 20 cm kaip reikalauja kodeksai. Perdangos galai niekur į mūrą nekišti (žr. foto). Man neatrodo tinkamomis forumuose matytos idėjos medžio galus apvyniotus su ruberoidu kišti į mūrą.

Ant perdangos užkalta OSB 22 mm su išdroža ir priklijuota klijais KLEIBERIT 501. Klijai labai geri, rekomenduoju. OSB prikalta vinimis suktais arba rievėtais, apie 7 cm. OSB lapai 2500 mm ilgio, stengiausi guldyti taip, kad kiekvienas lapas remtųsi ant trijų lentų, kad apkrovos pasiskirstytų.
Atsižvelgiau į instrukciją http://www.osb.lt/osb/osb-grindims ir kt.




Nuotraukoje - blokelis 250 mm pločio, gelžbetoninis žiedas tokio pat pločio, virš kapitalinė hidroizoliacija - du kartus nutepta Dysperbit Dn +  hidroizoliacinė plėvelė Izoplast, mūrtašis 150x150 mm per vidurį padėtas ir priveržtas varžtais prie žiedo bendra tvarka. Po to, kai buvo padaryta nuotrauka visas medis impregnuotas ASEPAS-2.

Apmąstymai po darbo.

1. Šiandien galvoju, kad perdangą virš patalpos 5,5 m pločio padariau blogai, dabar visas lentas dvigubinčiau ir mažinčiau žingsnį. Lingavimo nėra. Bet 1,2 -1,5 cm įlinkis yra ten kur gavo apkrovos iš viršaus. Pabandysiu tą vietą sustiprinti pridėdamas seserinę lentą, kol neapšltinau, žr. google Sistering Floor Joists.
Su 4,5 m tarpu viskas gerai.
2. Pasiteisino tarpo tarp lentų darymas atžvelgiant į tai kuo šiltinama. Mano idėja buvo šiltinti Paroc Ekstra 610 mm pločio, todėl tarpas 600 mm. Tai pasiteisino. Ten kur pavyko tokį tarpą išlaikyti tokia Paroc telpa idealiai.
3. Pritariu išsakytai forumuose idėjai, kad šiltinti turi arba pats arba stovėti šalia su šautuvu, nes lengva daryti chaltūras taupant laiką ir uždengus garo izoliacia nieko nematysi ir nepatikrinsi.
4. Labai gerai, kad nesusimažinau OSB ir palikau 22 mm storio.
5. Gerai, kad nepirkau didžiausių OSB lapų, nes būčiau neužtempęs vienas. Pasiteisino 2,5 m. ilgio lapai, nes galima permesti per kelias lentas ir taip paskirstyti svorį.

Stogo konstrukcija.

Gegnės 200x50 mm, kas 600 mm, galvojant apie galimą šiltinimą Paroc Ekstra 610. Gegnės galai ir paukščio snapas (Birds-mouth, nežinau kaip LR meistreliai tai vadina) supjauti naudojantis online skaičiuokle http://www.blocklayer.com/roof/rafter.aspx. Online skaičiuoklė puikiai tiko.

Kraigo lenta (Ridge Board) 250x50. Mačiau forumuose, kad LR statytojai nelabai tokią lentą naudoja ir jungia gegnes tiesiai vieną su kitą. Gal yra kokia stogengių kastos paslaptis kurios nežinau, bet šiandien galvoju, kad nenaudojant kraigo lentos pasisunkinamas gyvenimas.

Stygos po dvi, kiekviena 150x50 (žr. foto), Gal būtų užtekę ir vienos, bet abejojau dėl medžio kokybės. Restos parodoje stogdengys sakė, kad čerpiniam stogui reikia dviejų stygų. Mano ne čerpinis, o kuklus biudžetinis šiferinis, bet, savam negaila.

Mansardos šonai padaryti iš lentų 150x50 pagal knygas ir kodeksus.

Varžtai 12 mm po du kiekvienos stygos galui, atsižvelgiant į to paties stogdengio Restoje patarimus. Gegnių ilgis 7000 mm, per vidurį dar atremtos. Ir dar sukaltos su perdangos lentomis kur ėjo lygiagrečiai - gavosi ypač tvirtai. Nuotraukoje spalvos dėl impregnantų, atrodė mazgas svarbus, tai impregnuota pavyzdingai.

Viskas daryta pagal knygas, nieko nereikėjo kurti, išskyrus perėjimą nuo lietuviško pirmo aukšto prie amerikietiško antro (įdėjau nuotrauką). Reikia nepražiopsoti, kad kraigo lenta per žingsnį - du colius - 5 cm - turi būti platesnė nei gegnės. Darydamas garažo stogą tai pražioplinau.




Apmąstymai po darbo.

Viską daryčiau taip pat. Jeigu darysi taip pat ir stogas dvišlaitis paprastas, įdėk maksimaliai pastangų, kad stogo plokštumos būtų stačiakampės, t. y. įstrižainės būtų vienodos.

Difuzinė plėvelė 

Difuzinė plėvelė dėta vadovaujantis:

http://lt.lt.allconstructions.com/portal/categories/213/1/0/1/article/17142/izoliacines-pleveles.

https://e-stogdengiai.lt/image/data/monier-montavimo-instrukcija/monier-betoniniu-keraminiu-cerpiu-montavimo-instrukcija.pdf

Plius dar krūva youtubės video ir kt.

Panaudota Tyvec Pro. Geras, kokybiškas produktas. Rekomenduoju. Viename rūsyje siūlė lenkų ketursluoksnę plėvelę, bet ji gaminama neseniai, nei pardavėjas, nei gamintojas puslapyje neteikė info apie darbinio sluoksnio storį, tai atmečiau lenkišką produktą.

Patarimai.

1. Kaip užtiesti difuzinę plėvelę vienam?
Pirmiausiai pasigaminau pagalbinį įrankį - prie 1,8 m grėblio koto skersai prikaliau metro pagaliuką, gavosi kažkas panašaus į kryžių. Tada iš rulono atsikirpau tiek kiek reikia plėvelės vienai juostai, ją vėl susukau į ruloną ir užmoviau ant grėblio koto. Tada kryžiaus metro skersinį atrėmiau ant antros ir trečios gegnės kol plėvelę tvirtinau prie pirmos. Po to grėblys gula tarp trečios ir ketvirtos ir t.t. Rekomenduočiau susirasti pagalbininką šiam darbui, arba susigalvoti geresnį nei mano pagalbinį įrankį, jeigu galvoji taip pat, kaip aš, kad pašalinių žmonių slampinėjimas apie tavo namo statybas gadina namo aurą ir yra visai ne Fengšui :).

2. Ar priklijuoti išilginius grebėstus prie plėvelės? Aš klijavau naudodamas brangų produktą klijavimo juostą Butyl Tape. Labai geras ir kokybiškas daiktas. Sprendimas pasiteisino, puikiai saugo gegnes nuo drėgmės, po prikalimo grebėstų ant stogo daug judėjau. Šiai dienai esu garantuotai įsitikinęs, kad nėra nė mažiausio plėvelės įplyšimo. Man reikalingo kiekio nebuvo LR, pardavėjas paaiškino, kad tai prabangos prekė (matyt LR stogų dengėjai negaišta laiko žaidimams su juosta), trūkstamą kiekį atvežė pardavėjas iš kaimynų lenkų.

Grebėstai.

Išilginiai 3x5, skersiniai 5x5, žingsnis pagal Eternit Baltic instrukcijas. Impregnuota visom įmanomom chemijom pavyzdingai.

Danga: 

Banguoti lakštai „Eternit Banga“.
http://www.eternit.lt/p/stogo_danga/banguoti_lakstai_eternit/banguoti_lakstai_eternit_banga.15/

Subjektyviai apie dangą:

Privalumai:

1. Atrodo tvirtai ir mane, regis, pergyvens.
2. Tinkamas svoris dirbant vienam.
3. Jeigu nėra stogo įrenginių - stoglangių, kaminų ir kt. - darbas labai greitas, net vienam.
4. Geras dizainas, gilios ir plačios bangos, čia vienas geriausių dalykų, kaimynas iš toli klausė ar ne čerpėmis uždengiau. Netgi keista, kad taip lietuviai galėjo sugalvoti.
5. Danga atlaidi kreivarankiams ir pirmą kartą statantiems. Žmonos paklausus - na kaip atrodo, ji atsakė - puikiai. - O chaltūrą kurią padariau ar matai? - Nieko blogo nematau.
6. Neblogas palaikymas gamintojo puslapyje, yra mazgų schemos, video ir pan. kas aktualu naujokams.

Trūkumai.

1. Gamina keista kaimo kontora su neaiškia vadyba. Į userio e-mail klausimą neatsakė. Neradau išbaigto sprendimo dėl tiltelio kaminkrėčiui ir ventiliaciniam kaminėliui. Teko klausinėti rūsiuose ir pritaikyti berods Ruukki gaminį, produkcija keliauja daugiausia nelabai išsivysčiusioms valstybėms.
2. Prisiveržia lapai su varžtais su gumine tarpine. Įdomu, kaip tarpinė atrodys  po 25 metų, ypač saulės pusėje. Greičiausiai jos nebus. Šiuo atveju, manau, turėtų suveikti puikus impregnavimas grebėstų ir juosta Butyl Tape.
3. Spalva tikėtina neilgaamžė. Morališkai pasiruošęs perdažyti kartą iki pensijos. Statybinių medžiagų pardavimo rūsyje girdėjau tokią baiką, kad prieš 10 metų buvo didelė paklausa šito šiferio ir nespėjo jo gaminti, tai kontora darė chaltūrą - dažė tik vieną kartą, dėl to žmonėms pradėjo luptis ar tai blukti, dabar taip nedaro. Nežinau, ar tai tiesa.

Galutinės išvados: jeigu statai brangų namą, brangiame sklype negalvok apie tokią dangą. Kadangi aš statau pigų namą pigiame sklype, tai man labai tiko. Dabar dėčiau tą pačią dangą, keisčiau tik į keramikines čerpes. Apie jokią skardą negalvojau ir paskata taip daryti neatsirado.

Ventiliacinis kaminėlis:

Klober puikiai tinka šitai dangai, rekomenduoju.
http://www.stogodanguprekyba.lt/Produktas/Ventiliaciniai-kamineliai-Klober-slaitiniams-stogams-1

Kamino sandarinimas:

Panaudojau Monier Wakaflex rinkinį - juosta, silikonas ir metalinė juostelė. Kol kas reikia stebėti kas gavosi. Kamino skardinimas atrodo man negražiai. Tiesiog baisiai. Todėl pasirinkau klijuoti klinkerio plytelėmis kaminą plius paminėta juosta. Kol kas negaliu pasakyti, kad tai buvo geras sprendimas reikia laiko ir užlipti po žiemos ant stogo.

Parduotuvės (subjektyvus vertinimas):

http://www.stilmeda.lt. Mediena. Gera kaina, bet dalis medienos nepatiko, abejoju, ar grįšiu.
http://www.osb.lt. Pagal tinklapį rimta kontora, bet OSB pardavė ne to gamintojo be jokių komentarų, klijai su pasibaigusiu galiojimo terminu. Negrįšiu.
http://www.irankiai.lt. Jokių pretenzijų, galima gauti patarimą. pagrindinė mano parduotuvė ieškant įrankių, nors pasirinkimas šiuo metu atrodo kiek siaurokas.
http://www.destataprofil.lt. Super kaina stogo detalėms, pirkau laštakius, pusė lietaus nuvedimo, geras aptarnavimas, neradau mažesnių kainų, puiki kokybė, patogu privažiuoti. Grįšiu.
http://www.stogodanguprekyba.lt/ Stogo priedus pirkau. Rekomenduoju.
http://www.monier.lt/ Ką pirkau su Monier ženklu viskas atrodė super kokybės. Net Merkel pradėjo man rodytis kaip visai simpatiška moteris susidūrus su šiuo ženklu, nors tai gal ir ne visai vokiečių kontora. Man neaktualu, bet dar gaunu laiškus:
Laba diena,
Norėčiau Jus pakviesti į Monier rengiamą seminarą Vilniuje vasario 3 d. (penktadienį), kuriame bus pristatymai:
·         Schiedel kamino įrengimas A klasės pastatuose
·         Monier 2017 produktų asortimentas, montavimo patarimai ir dažniausios montavimo klaidos.
Ir kt.
Tikrai nueičiau, bet jau nebeaktualu. Šitas stogas nenugrius, o kad statysiu naują dar vieną stogą tikimybė maža.
http://www.adlimina.lt/ Puiki krautuvė. Nuoširdūs žmonės. Gavau puikių patarimų ir šilumos, net graužia sąžinė, kad mažai pirkau. Grįšiu, jeigu reiks kokių keistų dalykų kaip kaminkrėčio tiltelio šiferiui.

Įrankiai:

Pagrindinis įrankis Makita rankinis diskinis elektrinis pjūklas 1800 W, labai geras galios ir svorio santykis, labai patiko. Jeigu darysi tokį darbą nesusimažink pjūklo galios ir nepirk vaikiškų mažiau 1 kw.

Makitos 18 v akumuliatorinis lengvas suktukas DDF546, pagrinde naudotas plonu grąžteliu daryti kelią viniui. Patogu nešiotis be laidų. Turiu dar vieną akumuliatorinį Makitos DHP458. Šitas per sunkus ir per galingas stogui.

Drėgmės matuoklis Brennenstuhl MD, super daiktas, labai geras kainos ir kokybės santykis.

Gražtas Bosh GBH 2-26 DFR mėlynas, gana galingas. Subjektyviai - Makita kokybė geriau nei Bosh mėlyni.

 Na ir mano mėgstamas super įrankis, geriausias iš mechaninių su kuriais teko dirbti:



11 komentarų:

  1. turiu mėlyna bosch'a, bet ne perforatorių, šiaip su kalimo funkcija. Esu pakankamai nusivylęs, pora skylių betone išgręži, pritraukia dulkių ir nebenori persijungti reversas. Griebtuvas (patronas ar kaip jis ten) irgi nežavi savo darbu. Nors kai rinkausi tarp analogiškos makitos, makitos patronas buvo uzveržiamas raktu (ne ranka kaip bosch'as) ir buvo klebejimas iš pačio korpuso. Stende kabantis daiktas, o jau iškleręs. Dėl to pasirinkau bosh'a, bet džiaugsmo irgi nedaug.
    Bet kiti namų statytojai mačiau ford'us perka... :/

    O kaip nusprendei, kad difuzinė plėvelė gera? Ištestavai su garais?
    Aš ištestavau... biški ne savo noru, bet ištestavau :D prireikė biški laiko, kad išgaruotų.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Stovi gana didelis gabalas šitos plėvelės laikinai uždengęs medį lauke jau kokie 10 mėnesių, nesuplyšo. Nors specialiai nesidomėjau, gal yra ir geresnių dalykų.

      Panaikinti
  2. Dėl perdangos gal nesijaudink jei 2a nebus labai intensyviai gyvenamas. Pas mus analogiška, nedvigubinta.
    O sudvigubinti gal ne vėlu. Juk didžiausia jėga veikia laikančios lentos centre. Kraštuose niekad nelūžta. Gali tik centre antrą lentą prisukti.

    AtsakytiPanaikinti
  3. kaip stilmeda bande ir koki slamsta ikisti? Nes planuoju visa mediena karkasiniam namui is ju imti, nes salia randasi tiesiog ir kaip sakai kaina duoda gera? Kas negerai buvo?

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Tau mano istorija, ko gero, neaktuali, nes karkasiniam namui tau reikia kokybiškos džiovintos, pageidautina kalibruotos medienos. Aš dėl nepatyrimo pirkau bet ką už mažiausią kainą nekeldamas jokių reikalavimų. Tavim dėtas pirmiausiai paklausčiau ar džiovyklą turi, po to ar kalibruoja medieną, tik po to kokia kaina. Jeigu ką pirksiu iš jų tai tik apžiūrėjęs dalyvaudamas krovimo metu.

      Panaikinti
    2. Na jeigu mediena pjauta pries kokius 3 menesius ir gulejo ziema lauke, tai ji bus naturaliai pasiekus reikiama dregmes lygi. Svarbiausia kad nebutu issikraipiusi. Todel net tas kalibravimas nereikalingas. Is esmes dziovinta dziovykloje ir kalibruota pabrangsta ant 50 eur 1 m3. o kai reikes 50 m3 skaiciai aiskus.

      Panaikinti
  4. O kodėl galų kišimas į mūrą yra blogai?

    AtsakytiPanaikinti
  5. Mano asmenine nuomone aš ne specialistas, yra tikimybė, kad ruberoidas gerai neizoliuos, medžio galas nekvėpuos, drėgmės gaus, turėtų pūti ilgalaikėje perspektyvoje. Jeigu yra galimybė to išvengti, kodėl to nepadaryti?

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Nereikia jokio ruberoido ;)
      Tai reikėjo seniems namams be šiltinimo. Kai viena namo siena garuoja kita drėgsta ir šąla. Nuo tada liko šios legendos 'reikia o nežinau kam'. Nebereikia ;)

      Panaikinti
  6. O įrankius pats pirkotes ar ir nuomavotes? as radau atrodo nebloga varianta - https://www.cramo.lt/lt/category/statybine-technika_pjovimo-ir-suvirinimo-iranga_grandininiai-pjuklai kaip ir daznai nereikia, bet prireike ir galvoju kad gal geriau nuomotis nei pirkti, ka jūs manot?

    AtsakytiPanaikinti
  7. o kodėl rinkotės banguotus lakštus? mano vyras sako, kad mes dėsimėskeramines čerpes ir, kad viskas bus labai gerai.

    AtsakytiPanaikinti