2018-04-27

Apmąstymai 2018 m. pradžioje

Pagalvojau, kad reiktų parašyti kokį įrašą blogui apie esamą situaciją, kad Jums mielieji skaitytojai nesusidarytų visiškai klaidingas įspūdis, kad šitas statytojas bestatydamas pakratė kojas.

Fasadas.

Taigi, vis dar darau fasadą, bet jau darbai eina į pabaigą. Žiemą šis darbas buvo sustojęs, nes dažams ir gruntui reikėjo +5.

Smagu rikiuoti dailylentes:


Padaryta fasado dalis peržiemojo puikiai. Jokių dėvėjimosi požymių. Kai kurios išvados:

1. Daryti medinį fasadą buvo puiki idėja, namukas šiltas, jaukus, tvirtas. Bet darbo sąnaudos didelės.

2. Dailylentės profilis man labai patinka


Dydį irgi pataikiau 21x145 (deng. pl.135). Lentos 6 metrų ilgio. Paviršius šiurkštus.
Kokybė AB pardavėjas teigia, kad šiaurinė (Sibiro) eglė, pagaminta Estijoje.
Pirkta www.medziogausa.lt.

3. Galvojantiems apie medinį fasadą reiktų atkreipti dėmesį, kad galimas fasadas, kur lieka tarpai tarp medžio. Mano kaimynas tokį fasadą pasidarė, dabar kariauja su vapsvomis (iki atsukimo lentučių, nes chemija neįveikia), kurios jam dėkoja už puikų avilį. Mano fasade tarpelių nelieka.

4. Jokių priekaištų dažams Villa Akva. Vėl juos rinkčiausi.

5. Medsraigčiai Spax ar Essve - išbandžiau abejus, mano nuomone, Spax pagal kokybę visa galva stovi aukščiau.

Pakalimai.

Pakalimus darau iš lentų 21x120, lentų kampai statūs, 6 metrų ilgio, Sibiro eglė, pirkta www.medziogausa.lt. Trys pusės obliuotos, pagrindinė pusė šiurkšti. Gerai atrodo pakalimai, net pagalvojau, kad gal per geras lentas tokiai kukliai trobikei uždėjau. Kad vapsvos nekalbėtų "koks geras žmogus, špyga taukuota, štai kokį puikų avilį pastatė", uždėjau tinkliuką, kad apsunkinčiau vabzdžių patekimą.


Patarimas vienišam statytojui:

6 metrų lentų suvaldymas sukant virš galvos sudėtingas reikalas, reikia įgutimo, - pradėk ne nuo fasadinės, t.y. gražiosios (pagrindinės) namo pusės.

Lietaus nuvedimo sistema ant stogo.

Išbandžiau dvi - Flamingo (namui) ir  Struga (garažui). Pastaroji pasirodė geresnė, nes, lygtai, storesnė skarda, ir lankstant Flamingo latako laikiklį lupasi nuo metalo dažai, ko nepastebėjau su Struga.
Kai stuktelėjau Flamingo lietvamzdį į menką grumstą ir jis 3 cm įlinko, pagalvojau, kad sekančiam namui, jeigu kada statysiu, ieškosiu kažko min dvigubai brangesnio.

Svarbus patarimas savarankiškam statytojui. Latakai gali būti tvirtinami laikikliu tvirtinamu prie gegnės viršaus, kurį reikia susilankstyti arba kitos konstrukcijos laikikliu prie gegnės galo. Pasirinkau pirmąjį, nes galvojau bus didesnė laikomoji galia ir pakliuvau į bėdą, nes niekur neradau nei pirkti nei nuomoti spec įrankio laikikliams išlankstyti. Šitam darbui reikia tikslumo ir mano būdas - kelių medinių kulbių ir rankų jėgos pagalba susilankstyti - netinkamas. Taigi, jeigu neturi vizijos kur gauti spec. įrankį, nepirk laikiklių tvirtinamų prie gegnės viršaus.

Sodas.

Pasodinau balandį sodą, 3 slyvas, 2 kriaušes, 6 vyšnias, 7 obelis. Visų medelių skirtingos veislės - kolekcija :). Visi iš Dembavos medelyno, nes buvo patogu nusipirkti Senukuose ir Ermitaže. Obelims norėjau poskiepio 106, bet medelynas pardavinėjo su įvairiais poskiepiais tai dabar turiu įvairovę - B118, B396, MM106 ir netgi P60.  Mano vizija buvo išvengti žemaūgių, nes dirva neįpatinga ir nenoriu daug priežiūros, ir sėklinių, kad nereiktų lipti į trečia aukštą krapšyti obuolių, tai kol kas beveik telpu į viziją. Rudenį dar pasodinsiu 1 slyvą, 2 kriaušes, 2 trešnes, 3 obelis ir gal kokį iš įdomesnių vieną kita pvz. persiką.

Klausimas sodininkams mėgėjams: kaip apsaugote vyšnias nuo paukščių ir jaunus vaismedžius nuo stirnų ir briedžių (retkarčiais slampinėja, sklypas neaptvertas). Nuo kiškių apsaugojau:



Staliaus žaidimai.

Žiemą paskaičiau keletą knygučių apie staliaus amatą pvz. Joinery Tips & Techniques How to Cut Perfect Wood Joints Every Time By Editors of Popular Woodworking ir dar kokia dešimtį panašaus stiliaus.
Įsigijau mėgėjiškas staklytes: reismusines obliavimo Scheppach HMS 850 ir diskinio pjovimo Scheppach HS 105 ir smulkių įrankiukų medžio šlifavimui, pagalbinių įrankių kaip LUPA 4pc Dowel Kit Pocket Hole Dowel ir kt. ir pasidirbinau keletą lauko baldų, darbastalių. Pradėjau bandyti medžio apdailą išbandydamas įvairius lakus, beicus, aliejus.
To tikslas buvo kažkur panaudoti medieną, kurią gaila buvo išleisti per kaminą, o be to pasibandyti kas tas staliaus amatas yra ir ar turiu galimybių pasidaryti medinį darbo kabinetą, kur apgyvendinti savo kelis tūkstančius turimų knygų, tokį kaip pvz.:


O čia mano pirmas gaminys pagamintas iš atliekų ir iškeliavęs pas tėvus į sodą, kur jis pakeitė supuvusį padarytą nežinomo staliaus iš plonų lentučių.



Jeigu kam reiktų patogios sėdėti kėdės ar krėslo poilsiui rekomenduoju schemas, pagal kurias pasidariau baisiai gerą ir patogią kėdę (o gal sostą nes svoris kokia 50 kg).

http://www.core77.com/posts/43422/Reference-Common-Dimensions-Angles-and-Heights-for-Seating-Designers












4 komentarai: