2016-09-21

Langai, stoglangiai

Rašau trumpą postą, skirtą būsimiems statytojams, kaip, iš ko ir kodėl pirkau langus, plius patarimai.


A. Pagrindiniai langai šildomoms patalpoms.

Apie langus studijavau gana trumpai. Po trumpų studijų tapo aišku, kad iš esmės šilumos taupymą lemia langų įstatymo kokybė, o ne konkretus profilis, kad rinkoje yra daug žaidėjų, o mano poreikius atitinka langai su trimis stiklais ir trimis tarpinėmis. REHAU profilis atmestas kaip brangiausias, o mano namas į pasyvius nepretenduoja. Tikslas formuluotas pirkti ne pigiausius, ne brangiausius, ieškoti optimalios kainos/kokybės santykio.

Tai toks minimalus reikalavimas išsiųstas maždaug 10 įmonių - balti langai, trys stiklai, trys tarpinės, plius montavimo darbai su medžiagomis.

Pirmieji įspūdžiai: pasiūlymus gavau sunkiai palyginamus, nes lakoniškus, visos įmonės naudoja įvairius profilius, neaišku kokias juostas montavimui ruošiasi naudoti, kuo skiriasi varstymo mechanizmai, kokios jų ypatybės ir t.t.

Kai, kurie pasiūlymai:

Megrame - pasiūlymas pateiktas greitai, bet surašytas paskubomis (kai kas ignoruota), bendrai kaina nurodoma su nuolaida 40 proc. (juokinga), dėl ko iš karto nesimato kiek kainuoja koks langas. Padirbėjus su kalkuliatoriumi, regis langų kaina be montavimo gaunasi: profilis S9000 - 2318 Eur. Pasižiūrėjus kaip realiai atrodo ekspozicijoje: profilis S9000 atrodo pigokai, bet iš bėdos gal būtų gerai. Durys - iš šio profilio ekspozicijoje baisios, sutrintos. Vadybininkui atrodau aiškiai per smulkus pirkėjas.

Sumeda - detalus aiškus pasiūlymas, geras, kompetetingas aptarnavimas salone.
Profilis Veka Alphaline 90 MD - 2347 Eur. Profiliai atrodo normaliai. Montavimo darbai yra brangiausi (tiesiog nereali kaina).

Languvita - aiškus pasiūlymas, bet be brėžinių. Nurodo skirtingai nuo kai kurių kitų siūlytojų Uw koeficientus kiekvienam langui, kas nuteikia maloniai.
Profilis  KBE 6 kameros 76 mm, kaina - 2527 Eur.

manonamukas.lt/ UAB Egreda
Profilis - Komerling 88+, kaina - 2209 Eur.

Drutex / pardavėjas Visivisi.lt
Vienintelis pasiūlymas, kuriam pilnai suprasti nereikėjo kalkuliatoriaus, langų aprašas lenkiškas, bet Google translate padėjo. 
Profilis Iglo Energy - 2290 Eur.

Gautus pasiūlymus, kainos atžvilgiu vertinau kaip iš esmės vienodus. Todėl sekančiame etape nusprendžiau palikti tris gamintojus - pagal šiuos kriterijus - kaip įmonė senai yra rinkoje, kokia tikimybė gauti ilgalaikę garantiją, koks viešai deklaruojamas požiūris į kokybę, pvz. gautas ISO kokybės sertifikatas ir t.t.

Pagal šiuos kriterijus akivaizdu, kad iškrito mažiukai ir liko: Megrame, Sumeda ir Drutex (lenkai).

Po antro vizito salonuose išbraukta Megrame iš esmės dėl dizaino ir dzin vadybininko požiūrio į pirkėją. 

Galutinai nupirkta lenkų Drutex langai per tarpininką visivisi.lt. Kodėl lenkai įveikė Sumedą? Nulėmė du esminiai momentai: 
1. Drutex langų apkaustai Maco, Sumedos Siegenia. Drutex pardavėjas sako, kad jų geresni apkaustai, nes nėra plastmasės detalių. Kad Siegenios apkaustuose jos kiek yra - Sumeda pardavėjas patvirtino, nors neatrodė labai tvirtai. Kadangi dabartinėje gyvenamoje vietoje turiu langus, kurie normaliai neužsidaro, tai plastmasė neatrodė man gerai. 
2. Montavimo kaina su medžiagomis skyrėsi kartais 2 kartus Sumedos nenaudai, o galutinai pribaigė Sumedos langų pristatymo kaina 6-7 kartus didesnė. 


Šiuo metu rezultatas atrodo puikiai - ypač patinka tai, kad net sunkiausi langai darinėjasi labai lengvai. Todėl Drutex šiuo metu galiu rekomenduoti. 


Patarimai dėl langų:

1. Mūrydamas sienas nesusimažink langų angų, nes reiks palikti montavimui po 2-3 cm į kiekvieną šoną ir 5-6 cm (pasitikslink) į aukštį, be to užims rėmai ir varstymosi dalys. Jeigu statyčiau iš naujo didinčiau sienų angas į pietų pusę gerokai, gal net 1,5 - 2 kartus. 

2. Apgalvok ir pasitark su antrąja puse kaip turi atrodyti virtuvės langas, virtuvės palangės aukštis ir virtuvės darbastalis, koks aukštis nuo grindų nulio iki paminėtų, koks slenksčio į terasą aukštis. Tada iš naujo dar penkis kartus pagalvok apie grindų nulį ir kaip galutinai atrodys langai, išėjimai į terasą po apdailos ir baldų. Nedėk langų ir išėjimų į terasą kol neturi galutinio ir tvirto aiškumo dėl grindų nulio.

3. Jeigu turi būsimą gražų gamtos vaizdą, ypač pietų pusėje ir ten išėjimą į lauką, tai pagalvok gal verta mokėti žymiai brangiau ir pirkti besislankiojančias duris į šonus ir daryti dideles vitrinas toje vietoje. 

4. Neplanuok vienas dėti trijų stiklų didesnių langų - tai neįmanoma. Jeigu taupai pinigus ir turi bent 0,5 pagalbininko (pvz. žmona, paauglys vaikas ir pan.), tai samdyk įdėjimo darbus dideliems langams, o mažesnius langus susidėsi pats. Darbas nėra sudėtingas, didelė tikimybė, kad padarysi taip pat arba geriau, panaudodamas kokybiškesnes montavimo medžiagas. 

5. Gerai pagalvok, ar tau reikia tamsios spalvos plastikinių langų - didelis saulės šilumos kiekis turi neigiamą poveikį langų ilgaamžiškumui. 

6. Derėkis. Visi pardavėjai iš esmės buvo linkę mažinti kainas, na išskyrus gal Megrame.


B. Stoglangiai. Nešildomai mansardai savarankiškai įdėti:

Stoglangis Velux GZL1050 55x98 standard.
Velux liukas GVT103 54x83.

Stoglangis Velux GZL1050 įdėtas su 0,5 pagalbininko pagalba anksčiau to nedarius. Super gaminys, užrašykite mane į Velux gerbėjus. Labai patiko ventiliacijos orlaidė. 

Velux liukas GVT103 54x83. Įdėjau vienas be pagalbininkų, dėl kamino aptarnavimo, ir kaip jūs jau teisingai pagalvojote, dėl to, kad išlindęs su antrąją puse naktį sėdėsiu ant stogo ir žiūrėsiu į žvaigždes. Gaminys įtartinas dėl to, kad su iš anksto įmontuota tarpine, kuri baisiai nepatikimai atrodė, dabar gal imčiau kokį kitą variantą Velux be iš anksto įmontuotos tarpinės, jeigu toks yra. 

Patarimai:

1. Velux pasirinktas dėl to, kad buvo geriausias palaikymas - aiškiausi patarimai kaip įdėti, anksčiau to darbo nedarius, sena markė. 

2. Pasižiūrėk juotube stoglangių gamintojų palyginimus. Yra geros info. 

3. Jeigu pirksi Velux, peržiūrėk jų asortimentą tinklapyje, yra galimybė derinti prie stogo dangos spalvos tarpines, nusipirkti papildomus priedus ir t.t.

4. Jeigu turi mansardą arba kažką panašaus, dėk vieną kitą stoglangį. Maniškius nukreipiau į šiaurės pusę paklausęs žmonos nuomonės, kad mažiau prišildytų (regis, teisinga nuomonė). Nepaisant to, kad į šiaurės pusę ir nedideli stiklai, stoglangiai praleidžia didelį šviesos kiekį, dėl ko galvoju, kad mano mansarda, ko gero, gausis labiausiai geidžiama šviesi gyvenamoji patalpa. 

5. Nedidelį stoglangį ar liuką dviejų stiklų gali įdėti vienas be pagalbininkų, trijų stiklų ir didesnį stoglangį - greičiausiai, kad ne. Įdėjimas nebuvo sudėtingas.  Daugiausiai laiko sugaišau papildomai sandarindamas nuo vėjų ir drėgmės ir pan., po to apeidinėdamas juos su Baltijos banga šiferiu. Užsandarinau papildomai su lipniomis plėvelėmis, bitumine juosta, difuzine plėvele. Joks samdytas meistras nebūtų tiek laiko gaišęs sandarinimui. Galvoju, kad per artimiausius 30-50 metų neturėčiau turėti rūpesčių dėl jų. Nuimdamas stiklą gerai atkreipk dėmesį kaip jis užsimauna ant varstymo mechanizmo, pasitreniruok uždėti atgal kol dar nesi ant stogo, nes jeigu esi vienas ir stogas status, tai tavo stiklas gali nuplasnoti nuo stogo žemyn palikęs tave iškėlusį rankas ir begalvojantį kaip atgal tą stiklą įstatyti į rėmą.  

6. Montavimo paketą EDW2000 BDX nesigailėjau, kad pirkau. Gerokai palengvina gyvenimą. Rekomenduotu. Atkreipk dėmesį kokio tau reikia, atsižvelgiant į stogo dangą.

7. Pirkta - iš www.stogodanguprekyba.lt, greitas aptarnavimas, normali kaina, bet neaišku ar turi ekspertinį supratimą apie tai kuo prekiauja. Rekomenduoju. Pasižiūrėk gal yra galimybė pirkti kaip nors tiesiogiai iš Velux be tarpininkų. 
















21 komentaras:

  1. Dėkui už naudingą info. Galima bus įtraukti į potencialių tiekėjų sąrašą.

    AtsakytiPanaikinti
  2. Dar vienas klausimas - paskaičiau apie pačio projektą, kur rašėt, kad mansarda bus negyvenama. Tai negi Veluxus dėjot į nešildomą mansardą? Ar vis tik nusprendėt apsišiltint?

    AtsakytiPanaikinti
  3. Pagal projektą mansarda nešildoma, skirta vasarai apgyvendinti svečiams. Bus apšildoma perdanga ir šildomas tik pirmas aukštas. Velux gaminiai yra skirti ir nešildomoms ir šildomoms patalpoms, rinkausi nešildomoms su dviems stiklais. Bet realiai dėl stoglangių ir didokų mansardinių langų gavosi puiki erdvė apie 70 kvm, kur norisi gyventi nuolat. Tai šiuo metu galvoju gal verta apsišildinti, bent pusė jos įsirengiant 6*8 puikų kambarį.

    AtsakytiPanaikinti
  4. Iglo Energy iš mano pasirinkimų iškrito nes tai lenkiškas produktas ir gamintojai nenurodo rėmo šiltumo Uf, o vilioja tik Ug ir Uw skaičiukais. Kodėl? Tai kelia abejonių.
    Tarpininkas - rizika. Kaip garantija ir aptarnavimas veiks?
    Megrame - beveik patys brangiausi rinkoje. Paieškojęs vokiškai/lietuviškus Gealan S9000 rastum bent 20% pigiau ir ne blogiau ;) Tiesiog Megrame daug į vardą ir reklamą investavo, o už tai moka klientas.
    Apie Velux irgi ne kokie įspūdžiai. Statant mano Roto langą meistras užsispyrė jog Roto tarpinė blogai, reikia Velux. Nupirkau brangią Velux, o po metų ten skylė žiojejo. Tiesiog ne tas produktas ne taip panaudotas. Teko normaliai padaryt, pagal Roto. Tad net profai pridaro nesamonų, jei tik 1 firmos rekomendacijas žino. Bet Lietuvoje dauguma Velux žino, tad gal ir nebus blogai jei viskas iš Velux padaryta.
    Siegen plastmasės: jei žinoma firma naudoja plastmases ir duoda garantija, tai kas gali būti blogai? Ar savo vamzdžius tik metalinius dėjai? Ar visas automobilis turi būti tik iš plieno? Yra mažesnio intensyvumo mazgai kur plastmasė padidina funkcionaluma ir sumažina kainą - leidžia pastiprinti mazgus ten kur didesnės apkrovos. Šiaip šiuolaikiniame name langai beveik nedartinėjami, jei yra rekuperacija ;)
    O balkono/terasos duryse, jei labai prireiks, tuos lastmasiukus galima per minutę su atsuktuvu pakeisti ;)
    Tiek minčių, paburbėjimų ;) O šiaip viskas bus gerai. Net pigiausi langai tarnauja dešimtmečiais, tai aukštesnės klasės mūsų gyvenimui užteks :)

    AtsakytiPanaikinti
  5. Kaip neduoda? Duomenys laisvai prieinami: IGLO ENERGY Uf=0,94 W/m2K

    AtsakytiPanaikinti
  6. Sveiki. Kokioj stadijoj namelis šiuo metu? Galima būtų kokį įrašėlį įmesti.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Troba laukia pavasario, 2018 m. darysiu fasadą , dabar šiltinu perdangą.

      Panaikinti
  7. Tinklaraščio administratorius pašalino šį komentarą.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Grotomis specialiai nesidomėjau. Prieš ką nors darant tuo klausimu bandyčiau turėti kompleksinę viziją - t.y. į kur atsidarinės langai, ar jie bus montuojami šiltinimo sluoksnyje, kokia grotų konstrukcija ir koks tvirtinimas.

      Panaikinti
    2. Kalnieti, mausto tave reklamistai. Visas tokių komentarų tikslas yra įkišti tą vieną nuorodą su terminais orientuotais į Google paiešką, tikintis, kad tai veiks ir padės žmonėm ieškantiem tų terminų aukščiau paieškoj matyti puslapį, į kurį veda ta nuoroda. Tai veikdavo seniai, dabar Google pasikeitė ir nebeveikia, tačiau lietuviškos "SEO" kontoros nesikeičia :)

      Panaikinti
  8. Tinklaraščio administratorius pašalino šį komentarą.

    AtsakytiPanaikinti
  9. sveiki gal galite palikti savo kontaktą norėčiau pamatyti tuos langus.

    AtsakytiPanaikinti
  10. UAB Visivisi dar tebegyvas. Buvau praeitą savaitę dėl durų. Pasikeitė tik salono vieta. Jie turi ekspozicijoje langų, durų.
    http://www.visivisi.lt/index.php?route=information/contact
    Beje tuoj bus Restos paroda, ten bus gyvas velnias langų vienoje vietoje. Mačiau tą uab regis pernai.

    AtsakytiPanaikinti
  11. Kalnieti, kokia situacija su durimis? Kur link linkstat?

    AtsakytiPanaikinti
  12. Durys plastikinės, lenkų Drutex gamybos, to paties profilio kaip ir langai. Didelis pasirinkimas dizaino elementų, durys, regis, šiltos, kaimynas stebėjosi, kad storos, spynelė šiaip sau, gal verta prašyti įdėti geresnę. UAB Visi visi įdėję pasiplovė, tai reguliavau pats.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. RESTA 2018 kalbėjome gyvai su Visi Visi savininku. Po kelių blogerių dvejonių apie jų gyvavimą buvo smalsu, ar jie bus parodoje. Na ir buvo, savininkas užsidegęs. Apžiūrėjau Drutexus. Gal ir neblogai.

      Panaikinti
  13. Beja klausimas - jūsų languose, gal netyčia ne argono, tačiau kriptono užpildas?

    AtsakytiPanaikinti
  14. Nežinau dėl užpildo. Bet langai labai geri ir man patinka. vėl pirkčiau tokius pačius.

    AtsakytiPanaikinti
  15. Sveiki, esu atstove Lenkijoje DRUTEX langu. Jaigu ka sudomintu musu langai ir gamyba prashom kreiptis pasiulisim jums geras kainas ir greita gamybos ir pristatymo laika. Valerija Petrulevič +48 784 505 602 biuro@vicplast.eu ul. Piaskowa 4
    16-400 Suwałki.

    AtsakytiPanaikinti
  16. Aciū už naudingą informaciją. Jau buvau pasirinkes Drutex langus, kaip mano akiai stabiliausią langu profilį turincius, bet dar dvejojau.

    AtsakytiPanaikinti
  17. tam param https://plastikiniailangaivilniuje.lt/

    AtsakytiPanaikinti