2016-02-01

2016 metų darbai - stogas.

2016 m. dengsiu stogą. Jeigu seksis, gal dar kokią smulkmeną nuveiksiu.

Stogas bus dvišlaitis, plotas - kokie 250 m2. Danga - šiferis Baltijos banga.  Plėvelė Tyvek Pro.

Kol orai prasti tokiam darbui, skaitau literatūrą apie stogų statymą, žiūrinėju blogus, kaip tie stogai statosi. Darbas aiškėja, bet lieka neaiškūs klausimai:

1. Bus išlipimo liukas prie kamino. Ar būtina stogui aikštelė kaminkrėčiui, plius kažkas panašaus į kopėtėles nuo liuko link kamino?  Jeigu taip, tai kaip tai padaryti, kad konstrukcija ateityje nesulaužytų šiferio. Eternit Baltic nieko nesiūlo, į klausimą e-paštu neatsakė. Kokio kito gamintojo produkcija tiktų? Jeigu nepadarysiu, ar nebus kliūtis priduoti namą?

2. Ar būtina sniego sulaikymui kokia įranga prie išėjimo durų? Vėl Eternit Baltic nieko nesiūlo. Man lyg ir nereiktų, bet ar tai nebus kliūtis priduoti namą?

3. Galutinis sprendimas dėl kamino hidroizoliavimo. Skarda iš kamino šonų atrodo baisiai. Beto, skardos darbai netraukia. Klijavimas klinkeriu neatrodo patikimas ir ilgalaikis sprendimas. Galvoju, kad dėl drėgmės ir šalčio tos plylelės turėtų nulakstyti nuo stogo. Priimtiniausiai atrodo paprastas kamino tinkavimas, pridedant pigmento stogo dangos spalvos. Gal dar būna kokios chemijos, kad geriau vandenį tas tinkas atstumtų. Kaminas Schiedel.

4. Kaip virš Schiedel kamino išlieti betoninę plokštę, kad vyktų vatos ventiliavimas ir pati vata nesudrėktų? Schiedel instrukcijoje yra minčių. Bet nejaugi vata nedrėgsta, juk būna lietaus su vėju.   Standartinis dangtis netinka, nes prie kamino klijuojami ventiliaciniai kanalai to pačio Schiedel gamintojo.

Padėtis dar nebeviltiška, nes interneto klodai dar neišsemti. Bet, jeigu kas kokią idėją imestumėt, būčiau dėkingas.








7 komentarai:

  1. Na, fasadai klinkerinėmis plytelėmis išklijuoti laiko metų metus, tai kodėl turėtų nušokinėti nuo kamino jos? Pats planuoju šiais metais išklijuoti kaminą klinkeriu. Aišku, būtina laikytis taisyklių klijavimo, nepaliki ertmių klijų sluoksnyje, užpildyti siūles.

    Dėl plokštės, yra Schiedelio pagaminta kaminui su ventiliacine šachta. Jeigu vis tiek netinka, tai naudokitės prie kamino pridėtu šablonu skardiniu. Manau, jei jau Schiedelis jį pridėjo, reiškia jį naudoti yra saugu ir teisinga. Ant viršaus vis tiek kūginis cilindras mausis skardinis, kuris apsaugos nuo lietaus pakankamai.

    AtsakytiPanaikinti
  2. Visi jujms rūpimi klausimai pirmiausiai siejasi su Jūsų projektu, viskas priklauso tik nuo jo ir galimo stogo nuolydžio bei kaminų aukščio, pvz. pas mus stogo nuolydis 12 ir 14 laipsnių, nereikia jokių kopetelių ar aikštelių, kad to reiktų pridavimui irgi pirmą kartą girdžiu, juolabiau ir pridavimas namo dabar yra toks supaprastintas, kad atkrenta didžioji dalis nesamoningų reikalavimų. Plevelės ir blokelių pasirinkimas labai sveikintinas :) tik pasidomėkit su eternito spalvų blukimu ar pasikeitė situacija, ar toliau tas pats kas buvo prieš 5-8 metus :)

    AtsakytiPanaikinti
  3. Dėl kamino dengiamosios plokštės: komplekte yra šablonas, pagal jį išliekite plokštę. Tada dedasi ant viršaus ta kūgio formos dengiamoji blizgi dalis, ir paliekamas tarpelis tarp plokštės ir tos blizgios dalies, tiksliau ten yra kojelės kurių šiukštu negalima nulenkti. Per tą tarpelį cirkuliuoja oras ir džiovina vatą, jeigu jinai sudrėksta.

    AtsakytiPanaikinti
  4. Kliūtis priduoti namą :), tikrai nėra jokių kliūčių bent jau kol kas. Visa tai daroma kad būtų pačiam patogu naudotis tiek kaminu, tiek kad prie durų sniego nepriverstų nuo stogo, tam ir reikalingi visi tie priedai.
    Klinkerio plytelės lygiai taip kaip ir tinkas turi didesnę riziką atšokti nuo kamino, jei bus kas negerai padaryta. Kaminas šyla/šąla, drėgmės iš kritulių daug gauna, turi būti gerai izoliuotas kamino viršus ir siūlė tarp plytelių/tinko ir kamino. Pas mus vieną kaminą ir teks perklijuot, nes nesukontrioliavome kad uždengtų gerai iš viršaus tą siūlę, po 3-jų žiemų plytelės atšoko kur nebuvo gerai izoliuota nuo vieno kamino. Dabar teks perdaryt viską iki galo kaip ir reikėjo padaryt. Kitas kaminas taip pat Schiedel su vent. blokeliais buvo izoliuotas tvarkingai, iš viršaus užklijuotas pagrindas iš vientisos keraminės plokštės (buvo panaudota didelė stora akmens masės plytelė su išpjauta reikiamo dydžio skyle kaminui, ant viršaus užsidėjo konusas, o ventiliacinės angos uždarytos, nes išpjautos šonuose), tad klinkerio plytelės laikosi bent jau iki šiol gerai: http://namukas.blogas.lt/files/2012/11/pb171925.jpg

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Pasiskaitęs apie klinkerį, pradėjau ir aš jo link galvoti.
      Tvarkingai padarytas kaminukas. Pagrindą liesiu platesnį, kad labiau uždengtų nuo lietaus. Nelabai matosi kaip kamino apačioje apskardinimas ar hidroizoliacija padaryta kur arčiau karnizo.

      Mano kaminas sublokuotas su ventiliaciniais blokeliais, ruošiuosi iš šono skyles pjauti, gal yra kokių patarimų dėl ventiliacinių grotelių pasirinkimo ir įrengimo. Aptikau, kad Ermitaže didelis pasirinkimas.

      Panaikinti
    2. Galima užsakyti reikiamo dydžio groteles ir pagamins jei neatsirastų reikiamo dydžio standarto, pas mus dar jų nėra, neprisiruošiam vis..
      Kamino apačia užtaisyta gofruota lipnia kamino juosta, iš viršaus pritvirtinta išlankstyta skarda, kaip ji išlankstoma kažkur radau youtube.

      Panaikinti
  5. del antro punkto - pas mane gotika, stogas 17 laipsniu. ziema sniegas uzsilaiko per atodreki viskas slenka zemyn. Del savo paciu saugumo galbut reiketu sniego uztvaro. Ir kol siferis naujas, jis padengtas kazkokiu tai muilu, palijus stogas tampa labai slidus, su ranka pabraukius, net putos gaminasi. Kokia situacija siai dienai, negaliu atsakyt, senokai buvau uzlipes ant stogo.
    Pries dedamas danga irgi buvau iskeles sau toki pati klausima, bet ekspertai atsake - ant siferio nebutinas uztvaras, nes sniegas ant siferio neslenka. Akivaizdu, klydo. Dabar nerandu pavyzdzio, bet maciau estisika sniego uztvara padaryta is vamzdio, apie tokia ir pats galvoju.

    AtsakytiPanaikinti