2016-01-14

Pamatai ir sienos

Pamatai.

Pamatai poliniai, gruntas beveik vien molis. Pamatams pagaminti samdžiau UAB, nes reikėjo skubiai, artinosi žiema, be to, didelis sklypo nuolydis, nesinorėjo rizikuoti. Statinys atrodė sudėtingas. Pamatus su rostverku padarė samdytas smulkus UAB.  Kokybė vidutiniška, bet reikia dar palaukti su vertinimais, kai pamatai gaus pilną apkrovą.

Toliau savarankiškai darbuotasi. Pamatai iš vidaus šiltinti 5 cm EPS100. Klijuota su klijais Ceresit CT 84 prieš tai nutepus pamatus kelis kartus (negaila, sau statau) su bitumine mastika „DISPERBITAS“, ant EPS100 dar juodos plėvelės užmesta siekiant geresnės hidroizoliacijos.

Ceresit CT 84 ir Disperbitas pirkti su nuolaidomis iš stambių centrų. Jeigu statyčiau iš naujo, viską daryčiau taip pat.

Iš išorės dar nešiltinta. Apie tai galvosiu padarius stogą.

Sienos, esama būklė.

Sienos 3 metrų aukščio jau pastatytos. Panaudota Lode keramikiniai blokeliai 25 cm pločio.
Vidaus sienos dar nebaigtos, panaudota Lode keramikiniai blokeliai 12 cm pločio.

http://www.lode.lt/lt/producti/category/keramiskie-bloki
http://www.lode.lt/lt/keramiskie-bloki/keramiskais-celtniecibas-bloks-keraterm-25
http://www.lode.lt/lt/keramiskie-bloki/keraminiai-blokeliai-keraterm-12

Kodėl keramikiniai blokeliai?

Norėjau natūralaus medžio rastinio namo dėl jo kuriamo mikroklimato ir išvaizdos. Sprendimo priėmimo metu nežinojau kaip užtikrinti rastinio namo šiuolaikinį apšiltinimą, langų stabilumą ir sandarumą,  be to, tapo aišku, kad dėl didelio rastų svorio vienas nepastatysiu, kelios įmonės pasakė kosminę kainą už sienos m2, tai idėjos atsisakiau. Sienos iš keramikinių blokelių su akmens vatos šiltinimu ir medžio apdaila atrodė panašiausiai pagal fizikines sąvybes į rastinę sieną. Kainų neskaičiavau ir kainų nelyginau su kitais blokeliais.

Jeigu rinksiesi tokius pačius blokelius ir striuka su pinigais pamąstyk apie laikančias sienas iš 17,5 cm pločio blokelių. Jeigu statyčiau iš naujo vis tiek rinkčiausi keramikinius blokelius ir būtent 25 cm storio, taip atrodo saugiau mūrijant pirmą kartą.

Pirmą kartą paėmus tokį blokelį į rankas kažkaip užtaikiau žvilgtelėti tokiu kampu, kad jis pasirodė nepanašus į stačiakampį. Kažkoks apvalus blokelis. Bet, po to aptikau, kad visų viena pusė lygesnė, tai ją dėjau į namo išorę ir pagal ją lygiavau. Pati medžiaga maloni paimti ir dirbti. Gal iš tiesų iš molio iškepti.

Patarimai būsimam mūrininkui (nuo pradedančio mūrininko, todėl vertinti atsargiai).

Ar verta mūryti pačiam?
Verta, jeigu taupai pinigus, turi daug laisvo laiko, mėgsti kažką daryti savo rankomis, namo nereikia skubiai. Spėju, kad darbo kaina sudaro apie pusę namo kainos. Man papildomas veiksnys pačiam mūryti - pablogėjusi sveikata dėl per mažo judėjimo ir sėdimo darbo, ypatingai neigiama patirtis samdant žmones statybų sferoje. Namą mūrijau pirmą kartą gyvenime būdamas kontoros žiurke su humanitariniu išsilavinimu. Tiesa kažkuriam gyvenimo tarpsnyje pasportavusi. Pats darbas man patiko - darai sau, niekur neskubi, aplink paukšteliai čiulba, kiškiai striksi, mūrijimui pasirenki gerą orą. Blokelio svoris apie 18 kg - pats tas mankštai daryti. Manau, kad statant nedidelį namelį viso sugaišiu apie 1000 darbo dienų, statant neskubant, pasikepant šašlykų, pamiegant hamake, siekiant padaryti max gerai, nutraukiant darbus, kai pavargus ar nusibodus kyla noras chaltūrinti. Suprantu, kad visko nepavyks padaryti pačiam. Jeigu statyčiau iš naujo - vėl mūryčiau pats (jeigu nugrius statinys pataisysiu įrašą :)). Mūryti pradėčiau ne kovą, bet vėliau ir tais pat metais jokių daugiau stambesnių darbų neplanuočiau. Maloniausia mūryti esant 5-15 temperatūrai.

Darbų technologijos ir instrukcijos.
Internete daug aprašymų ir video apie mūro darbus.
Man patiko:
http://lt.lt.allconstructions.com/portal/categories/132/1/0/1/article/8654/murijimas
Buvo naudinga paskaityti statybos techninius reglamentus tiek kiek susiję su mūru http://www.am.lt/VI/article.php3?article_id=2986.

Skiedinys mūrui.
Regis paprastas klausimas, bet sunkiai radau informaciją. Mano receptas (nežinau ar geras) pagal tūrį - 6 dalys plauto smėlio, 1 dalis cemento Akmenės standart, 1 dalis gesintų kalkių. Kur apkrovos rodės didesnės į sieną, smėlio mažinau maždaug iki penkių.

Sąramos ir gelžbetonio žiedas.
Sąramos ir gelžbetonio žiedas pagaminti vietoje tiesiai ant sienos. Panaudotas betonas (sava gamyba, užmaišyta vietoje) 1 dalis cemento Akmenės standart +  trys dalys plauto smėlio. Taip pat įmesta armatūros trikampis gaminys surištas viela vietoje. Armatūra naudota sąramoms nuo 18 iki 25 mm storio priklausomai nuo sąramos pločio trikampio apatinėms kraštinėms. O trikampio viršuje - plonesnė. Žiedui panaudotas keturkampis gaminys iš 12 mm armatūros. Armatūros konstrukcija pagaminta vietoje surišant viela armatūrai rišti (žr. google) ir pigiausią įrankį armatūrai rišti maždaug už 10 eurų iš Ermitažo. Svarbus momentas - laikytis armatūros atstumo min 2,5-3 cm nuo būsimo gaminio išorės sienelių ir tarp armatūros. Dar žmonės sako, kad nereikia perarmuoti. Gal kiek per storą armatūrą dėjau, bet stypai sąramoms buvo trys, o ne 4 ar 6.

Blokelių patrumpinimas.
Nepjausčiau su pjūklu, skaldžiau su kirviu (taip siūlė gamintojas), 25 cm pasiteisino, o 12 cm - su klaustuku, nes nelabai skyla norima kryptimi. Jeigu taupai medžiagas - siūlyčiau 12 cm pjaustyti.


Sienų armavimas.
Gamintojas sako, kad nėra reikalo papildomai armuoti mūro eiles, išskyrus atvejus, kai tai numatė atitinkamo statybų projekto konstruktorius (dideli perdangų tarpatramiai, dideli langai, garažo vartai ir t. t.). Kažkiek dėjau metalinio tinklo į sienas, bet dabar dėčiau daugiau ypač po langais ir šalia jų.

Betono vibravimas.
Gelžbetoninį žiedą vibravau su technika. Panaudojau lenkų vibratorių betonui 800W su velenu BP-7730. Stebėtinai geras įrankio kainos/kokybės santykis. Gaila, kad neturėjau jo nusipirkęs kai dariau sąramas, visai kita gaminio kokybė gavosi.

Įrankiai.
Skiedinys užmaišytas naudotant rankinę maišyklę Skil, pirk su kuo galingesniu varikliu. Skil nors dizainas baisokas, bet atlaikė dideles apkrovas. Naudojau ir paprastą kiniečių betono maišyklę su kuo galingesniu varikliu. Kiniečių maišyklė man patiko, nes variklis nusiima per minutę, o vagys likusio metalo kevalo nevagia. Varikliai kinų silpnoki.  Gulsčiukus naudojau iš brangesnių tris -1,8 m, 1 m, ir kokių 20-25 cm.

Parduotuvės.
Blokeliai pirkti iš http://www.blokeliucentras.lt/. Nors atvežimo kainos didokos pasirodė. Bet bendrauti buvo malonu, pirkčiau vėl iš jų. Cementas daugiausia iš Lytagros, Senukų. Armatūra kokia 90 proc. iš Vilniaus Lytagros - buvo patogu atvažiuoti, greitai aptarnavo, didelis pasirinkimas, patogu susipjaustyti vietoje. 

Rūbai.
Gera apranga ir avalynė, kokybiškos pirštinės ženkliai padidina darbo malonumą. Jeigu statysi esant šalčiui, vėjui negailėk pinigų aprangai. Naudojau ir labai pasiteisino spintoje rasta apranga naudota kalnų žygiuose su dideliu garo pralaidumu ir atsparumu vėjui, neslystančiais tvirtais padais batai. Šaltu oru puikiai tiktų ir slidininko rūbai, jeigu turi nenaudojamų.

Darbų sauga.
Svarbus veiksnys. Visuomet galvok kur stovi ir ką darai, kas dedasi aplinkui. Neleisk vaikui lakstyti aplink nebaigtas sienas. Pasidaryk tvirtus pastolius (lūžus mano pastoliams nukritau iš 1,5 m aukščio, bet max sėkmingai).  Kopėčių viršų tvirtink, kad jis nenuslystų į šoną arba nenuvirstum atgal (nukritau labai minkštai į purvyną).  

Vagystės.
Aktualus klausimas nors šalia Vilnius ir nėra žmonės nuskurdę visi. Iki kaimų sodybų su bomžais pas mane kilometras ir daugiau, keliai pro šalį neina, tai daugmaž ramu. Blogiau yra tai, kad šalia  pastaruoju metu nedidelius namus pardavimui stato neaiškus subjektas ir darbuojasi ten piliečiai panašūs į zekus, tai atsirado smulkių vagysčių. Pavogė tik smulkmenas, nes nieko nepalieku ką galima greitai parduoti ar iškeisti į degtinę.  Sprendimus priimk pagal asmeninę situaciją.









5 komentarai:

  1. pareplikausiu...
    Rastinės sienos - blogiausios. Faktiškai STR'as iš tokių statyti nebeleidžia. Keramika irgi nėra nei geriausia nei pigiausia nei patogiausia medžiaga, bet dėl skonio nesiginčyjama ;) Juk kiekvienas savo name padarom ką nors beprotiško! :)
    "Mano skiedinio receptas (nežinau ar geras)"
    Na negalima taip... Juk visuose mūrininkų žinynuose parašyta, jog jungimas turi būt stipresnis už medžiagą. Tad reikėjo sumūryt kokius 3-5 blokus, ir mėginti tą bokštą perlaužti. Jei lūš per plytą, tai gerai ;)
    O šiaip dažniausiai būna akcijos visokios: perkant blokelius dovanoja mišinį - žymiai mažiau vargo ir kokybė garantuota. Taip gavau ir dujų silikatą ir tiesiog silikato blokelius - su mišiniu. Geras pardavėjas sutiko palaikyt mano pirkinį net pusmetį, kol statybos prasidės.

    AtsakytiPanaikinti
  2. Prajuokino su luzimu per plyta. Jei taip butu, tai antrines plytu rinkos turbut nebutu. Na neskaitau tokio skystalo, kaip duju silikatas, tas tai ko gero ne per siule truktu.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. taip ir reikia, kaip sakiau, kad ne per siūlę.
      O antrinė rinka rodo, kokio lygio buvo CCCP statybos, kiek vogė - man teko tada padirbėt irgi.
      Beje, mūridamas dujų silikata nebuvau firminiu skiediniu patenkintas - atrodė silpnas. BET už mėnesio pasidarė tvirtesnis už tiesiog silikatines plytas. Taigi, visiems cementiniams mišiniams reikia stingti mėnesį.
      (O dujų silikato sienos jau visą krūvį išbandė - nei vieno įskilimo. Nenuostabu - toms sienom tenka tik 1/4 maksimalios leistinos apkrovos. Tad galima ir iš skystalo statyti ;)

      Panaikinti
  3. Tinklaraščio administratorius pašalino šį komentarą.

    AtsakytiPanaikinti